Spreken, zwijgen,... schrijven : psychoanalyse en taal. - Houppermans, Sjef, 1950-; De Kesel, Marc (Marc August Bernadette Maria), 1957-; Verstraten, Peter (Peter Wilhelmus Josephus), 1967- (Antwerpen : Garant, 2010)
Dit eerste deel uit een reeks van de Gentse Stichting voor Psychoanalyse en Cultuur bevat bijdragen van verschillende auteurs rond uiteenlopende aspecten van de psychoanalyse die te maken hebben met de taal. In een inleidende bijdrage focust Peter Verstraeten op de twee taaluitingen - spreken/zwijgen en schrijven - in relatie tot de psychoanalyse, en schetst hij een korte inhoud van de bijdragen. Die zijn zowel wat opzet als inhoud betreft redelijk divers: een literair essay van Arnon Grunberg over extase staat naast teksten van specialisten over de plaats van de taal in de psychoanalytische theorie en praktijk, over Freud als woordkunstenaar, over literatuur en psychoanalyse (zo is er een analyse van Charlotte Mutsaers' roman 'Rachels rokje'). Op het diepgravende en boeiende, maar complexe essay van Marc De Kesel over het lacaniaanse 'primaat van de taal' na, zijn de meeste teksten vrij kort en min of meer toegankelijk voor een ruimer publiek. Een hybride en af en toe boeiende bundel voor lezers met een interesse in psychologie, filosofie en cultuur. Met bibliografieën per bijdrage. © NBD Biblion
Keywords: Psychoanalysis; Psychoanalyse -- Cultuur en religie