Participatie in Vlaanderen 1 : basisgegevens van de participatiesurvey 2009 - Lievens, John, 1969-; Waege, Hans, 1968- (Leuven : Acco, 2011)
Hoe staat het met de participatie aan kunst en cultuur, het verenigingsleven en sport? Wie participeert en wie niet? Waarom participeren bepaalde groepen meer of minder dan andere? Welke participatiepatronen bestaan er en hoe sporen die met leefstijlen? Wat zijn de belangrijkste drempels voor verhoogde participatie? Met welke verwachtingen en motieven wordt geparticipeerd? Hoe hangt participatie samen met maatschappelijke orintatie? Hoe staat het met de participatie aan lokale voorzieningen? Welke rol spelen nieuwe communicatiemiddelen? Welke economische aspecten zijn verbonden aan participatie? Hoe is de participatie in de voorbije vijf jaren gevolueerd? Het beantwoorden van deze vragen is de centrale doelstelling van de Participatiesurvey 2009 die het Steunpunt Cultuur, Jeugd en Sport in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media uitvoerde. Tussen februari 2009 en november 2009 werd een representatieve steekproef van 3144 Vlamingen tussen 14 tot 85 jaar oud uitgebreid
En gedetailleerd bevraagd over hun participatiegedrag. De kwaliteit van de gegevens laat toe conclusies te trekken over de volledige Vlaamse bevolking. Dit boek bevat de basisgegevens van de Participatiesurvey 2009. Het geeft inzicht in de vragenlijst, die uitgebreid wordt gemotiveerd en toegelicht, en het proces van kwaliteitsbewaking bij de dataverzameling om gegevens te verkrijgen van de hoogst mogelijke kwaliteit. Daarnaast bevat het de kerncijfers die een gedetailleerd beeld geven van hoe het staat met de participatie aan kunst en cultuur, het verenigingsleven en sport in Vlaanderen anno 2009. Het boek richt zich tot beleidsmakers, onderzoekers, actoren in het brede veld van cultuur, sociaalcultureel werk en sport, en andere genteresseerden in betrouwbaar cijfermateriaal over participatie en in de methodiek voor een gedegen beleidsrelevante meting van participatie volgens de standaarden van wetenschappelijke kwaliteit en methodologische rigiditeit. Naar aanleiding van het grootschalige
Wetenschappelijk onderzoek van de participatiesurvey ontwikkelde het Steunpunt voor beleidsrelevant onderzoek Cultuur, Jeugd en Sport de website Participatiesurvey. Deze website geeft basisinformatie over de Participatiesurvey 2009 en bevat een geactualiseerd overzicht van de publicaties en presentaties die gebaseerd zijn op de Participatiesurvey. Nieuw is de lancering van een webtool die gebruikers toelaat zelf cijfermateriaal uit de dataset te genereren en op die manier aan de slag te gaan met de resultaten. De webtool bevat de antwoorden op een ruime selectie van de belangrijkste vragen in de vragenlijst. In totaal kunnen 702 vragen (variabelen) worden opgevraagd. De verdeling van elke variabele kan daarnaast worden opgesplitst naar tien kenmerken. Zo kan nagegaan worden of de verdeling van de antwoorden op een vraag anders is voor mannen dan voor vrouwen, voor jongeren dan voor ouderen... Voor een correcte interpretatie van het cijfermateriaal geeft het Steunpunt op de website ook een leeswijzer
Met instructies mee.
Keywords: Arts surveys -- Belgium -- Flanders; Arts -- Citizen participation -- Belgium -- Flanders; Associations, institutions, etc -- Belgium -- Flanders; Cultuurparticipatie -- Vlaanderen; Recreation -- Belgium -- Flanders; Social participation -- Belgium -- Flanders; Sociale agogiek -- Vrijetijds-, toerisme- en cultuuragologie