Participatie in Vlaanderen : 2. Eerste analyse van de participatiesurvey - Lievens, John, 1969-; Waege, Hans, 1968- (Leuven : Acco, 2011)
Tussen februari 2009 en november 2009 werd een representatieve steekproef van 3144 Vlamingen tussen 14 tot 85 jaar oud uitgebreid en gedetailleerd bevraagd over hun participatiegedrag. De Participatiesurvey 2009 wil antwoorden geven op vragen als: Hoe staat het met de participatie aan kunst en cultuur, het verenigingsleven en sport? Wie participeert en wie niet? Waarom participeren bepaalde groepen meer of minder dan andere? Wat zijn de belangrijkste drempels voor verhoogde participatie ? Hoe staat het met de participatie aan lokale voorzieningen? Welke rol spelen nieuwe communicatiemiddelen? Welke economische aspecten zijn verbonden aan participatie? Hoe is de participatie in de voorbije vijf jaren gevolueerd? Dit boek bevat de eerste analyses van de Participatiesurvey 2009. Voor kunsten en erfgoed, het lokale cultuuraanbod, het verenigingsleven en sport worden algemene participatiecijfers geschetst, evoluties over een periode van vijf jaar nagegaan en wordt uitgebreid ingegaan op het
Begrijpen van verschillen in participatiegedrag. De analyses leveren een fi jnmazig inzicht in hoe het staat met participatie, hoe verschillen kunnen begrepen worden en een zicht op de mogelijke hefbomen voor een verhoogde participatie. Daarnaast wordt in afzonderlijke hoofdstukken ingegaan op de drempels voor cultuurdeelname en de perceptie van culturele activiteiten, virtuele cultuurconsumptie, participatie in de levensloop, consumentenuitgaven aan sport en cultuur en een economische analyse rond de niet-gebruikswaarde van sport en cultuur. Het boek richt zich tot beleidsmakers, onderzoekers, actoren in het brede veld van cultuur, sociaalcultureel werk en sport, en anderen die inzicht willen verwerven in tendensen, evoluties en het begrijpen van verschillen in participatiegedrag. Naar aanleiding van het grootschalige wetenschappelijk onderzoek van de participatiesurvey ontwikkelde het Steunpunt voor beleidsrelevant onderzoek Cultuur, Jeugd en Sport de website Participatiesurvey. Deze website
Geeft basisinformatie over de Participatiesurvey 2009 en bevat een geactualiseerd overzicht van de publicaties en presentaties die gebaseerd zijn op de Participatiesurvey. Nieuw is de lancering van een webtool die gebruikers toelaat zelf cijfermateriaal uit de dataset te genereren en op die manier aan de slag te gaan met de resultaten. De webtool bevat de antwoorden op een ruime selectie van de belangrijkste vragen in de vragenlijst. In totaal kunnen 702 vragen (variabelen) worden opgevraagd. De verdeling van elke variabele kan daarnaast worden opgesplitst naar tien kenmerken. Zo kan nagegaan worden of de verdeling van de antwoorden op een vraag anders is voor mannen dan voor vrouwen, voor jongeren dan voor ouderen ... Voor een correcte interpretatie van het cijfermateriaal geeft het Steunpunt op de website ook een leeswijzer met instructies mee.
Samyn, Sophie
Keywords: Cultuurparticipatie -- Vlaanderen; Sociale agogiek -- Vrijetijds-, toerisme- en cultuuragologie