Brave burgers gezocht. : De grenzen van de activerende overheid. - Verhoeven, Imrat, ....-; Ham, Marcel, 1964- (Amsterdam : Van Gennep, 2010)
De overheidsambities stapelen zich op: achterstandswijken moeten socialer, buurten veiliger, mensen minder dik en burgers moeten elkaar meer gaan helpen. De overheid is voor het realiseren van die ambities indringend op zoek naar brave burgers: die moeten vrijwilligerswerk doen, mantelzorg bieden, afslanken, actief worden in hun wijk en de politie helpen om de buurt veiliger te maken. Er lijkt sprake van een nieuwe maakbaarheid, waarbij de overheid niet zozeer zelf ingrijpt, maar burgers zover probeert te krijgen dat zij de problemen oplossen die de overheid uit naam van het publieke belang benoemt. In Brave burgers gezocht onderzoeken sociale wetenschappers wat de nieuwe focus op brave burgers betekent. Worden zij voor het karretje van de overheid gespannen? Of hebben ze zelf ook nog wat in te brengen? Mogen ze bedanken voor de eer? Gaan ze ook in tegen de overheid? Wat vinden burgers eigenlijk zelf van hun nieuwe rol? Een bundel van artikelen, geschreven door sociologen, filosofen en
Publicisten over de verzorgingsstaat, en met name de recente pogingen van overheden om burgers in te schakelen en te activeren (veiligheid, energiebesparing, afslanken, vrijwilligerswerk) bij de oplossing van door de overheid aangereikte problemen. De 25 auteurs zijn allen zeer kritisch over de (schijn-)participatieruimte voor burgers in deze 'neoliberale' om- en afbouw van de verzorgingsstaat. Een zeer goed geredigeerde bundel met samenvattingen en conclusies door de redacteuren. Met eindnoten bij enkele artikelen en een literatuuroverzicht per artikel. Helder betoog. Voor een hoger opgeleid publiek met sociaal-politieke belangstelling
Inhoudsopgave : DEEL I - Brave burgers Hoofdstuk 1 : Als 'meedoen' een dogma wordt. De participatie van het Wmo Hoofdstuk 2 : Verplicht vrijwilligerswerk. De moeizame activering van bijistandsclinten Hoofdstuk 3 : Een staat verdwaalt in haar natie. Onbedachtzame pretenties over Nederlanderschap Hoofdstuk 4 : De rug van de buurman afdrogen. Zorgvrijwilligers
Gezocht Hoofdstuk 5 : Een duwtje in de goede richting. Het tegengaan van overgewicht Hoofdstuk 6 : Klimaatneutraal genudged. Liever geen eigenwijze energiezuinige burger Hoofdstuk 7 : Burgernet is vn en voor de burgers. Maar een beetje veel van de overheid Hoofdstuk 8 : Jeugdige vredestichters. Het charmeoffensief van jonderenbuurtbemiddeling Hoofdstuk 9 : Actieve burgers staan niet graag alleen. Lokale veiligheidszorg in achterstandswijken Hoofdstuk 10 : Hoezo kloof? De worsteling van Binnenlandse Zaken met de burger DEEL II - Eigengereide burgers Hoofdstuk 11 : Wij weten het beter. Spanningen tussen eigenzinnige burgers en politiek Hoofdstuk 12 : Hoe burgers zichzelf maken. Het pragmatische idealisme van participatie Hoofdstuk 13 : Dwarse burgers. Amerikaanse lessen in dissidentie voor Nederland DEEL III - Grenzen aan de activerende overheid Hoofdstuk 14 : Gesmoorde participatie. De schaduwkanten van 'meedoen' als staatsproject Hoofdstuk 15 : De activerende staat. Schemerzone tussen verheffen
En vernederen
Inleiding. De overheid op zoek naar brave burgers Verhoeven, Imrat Ham, Marcel / p. 9 - 19
Jaarboek bij het Tijdschrift voor sociale vraagstukken (TSV) [ISSN 0921-2116]
Keywords: Yearbooks; Burger en politiek -- Nederland; Burgerparticipatie; Verzorgingsstaat