Inleiding tot het schadevergoedingsrecht : buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht en andere schadevergoedingsstelsels. - Bocken, Hubert, 1944-; Boone, Ingrid, 1972- (Brugge : Die Keure, 2011)
Dit boek biedt een actuele synthese van het buitencontractueel aansprakelijkheidsrecht. Het behandelt de bronnen en functies van het aansprakelijkheidsrecht, de samenloop tussen de contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid, de begrippen schade en causaal verband, de grondslagen voor aansprakelijkheid en de gevolgen ervan. Er wordt ook ingegaan op de aansprakelijkheid van de staat en andere publiekrechtelijke rechtspersonen. Het werk is oorspronkelijk omdat het aansprakelijkheidsrecht beschreven wordt in zijn samenhang met andere rechtstakken die de vergoeding van schade benvloeden. Er wordt dus aandacht besteed aan de aansprakelijkheidsverzekering die de benadeelde beschermt tegen insolvabiliteit van de aansprakelijke en de afhandeling van schadegevallen sterk benvloedt. Sociale verzekeringen, zoals de arbeidsongevallenverzekering, private eigenschadeverzekeringen, de vergoedingsregeling voor zwakke weggebruikers en een toenemend aantal schadefondsen komen aan de orde omdat
Een overzicht Afdeling II. Het f onds voor de beroepsziekten Afdeling III. Het asbestfonds Afdeling IV. Het fonds voor de medische ongevallen Afdeling V. Het gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds
Inhoudsopgave : DEEL I. SCHADEVERGOEDINGSRECHT: EEN OVERZICHT Hoofdstuk I. Door de mens veroorzaakte schade Hoofdstuk II. Schadeverschuiving en schadespreiding Hoofdstuk III. Aansprakelijkheid en aansprakelijkheidsverzekering Afdeling I. Aansprakelijkheid Afdeling II. Aansprakelijkheidsverzekering Hoofdstuk IV. Andere systemen voor schadevergoeding en hun cordinatie met het aansprakelijkheidsrecht Afdeling I. Beperkingen van het aansprakelijkheidsrecht als schadevergoedingsmechanisme. Nood aan andere oplossingen Afdeling II. Andere vergoedingssystemen: een beknopt overzicht Afdeling III. Cordinatie tussen aansprakelijkheid en andere schadevergoedingssystemen Verder plan DEEL II. HET BUITENCONTRACTUEEL AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT Hoofdstuk I. Inleiding Afdeling I. Bronnen en functies
Natura Afdeling II. Schadevergoeding Afdeling III. Verbod of bevel Hoofdstuk VII. De aansprakelijkheidsverzekering Afdeling I. Voorwerp en belang van de aansprakelijkheidsverzekering. Verhouding tot het aansprakelijkheidsrecht Afdeling II. Het verzekerde risico Afdeling III. Enkele belangrijke soorten aansprakelijkheidsverzekeringen Afdeling IV. De partijen en hun verplichtingen. Afdeling V. De verhouding tussen aansprakelijkheidsverzekeraar en benadeelde Afdeling VI. Regresmogelijkheden voor de verzekeraar Afdeling VII. Waarborgfondsen DEEL III. SCHADEVERGOEDING BUITEN HET AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT Hoofdstuk I. Inleiding Hoofdstuk II. Cordinatie van alternatieve vergoedingssystemen met aansprakelijkheid Hoofdstuk III. Particuliere en sociale rechtstreekse verzekeringen Afdeling I. Zaakverzekeringen en indemnitaire persoonsverzekeringen Afdeling II. De ziekteverzekering en de arbeidsongevallenverzekering Afdeling III. Verkeersongevallen: artikel 29bis WAM Hoofdstuk IV. Schadefondsen Afdeling I.
Van het aansprakelijkheidsrecht Afdeling II. Bewijsregelen en het aansprakelijkheidsrecht Hoofdstuk II. Exclusieve of alternatieve toepassing van de regelen van de contractuele en extracontractuele aansprakelijkheid Afdeling I. Inleiding Afdeling II. De hypothese Afdeling III. Tussen contractpartijen: exclusieve toepassing van de contractuele aansprakelijkheid Hoofdstuk III. Schade: een aantasting van juridisch beschermde belangen Afdeling I. Het bewijs van de schade Afdeling II. Door het aansprakelijkheidsrecht beschermde belangen Afdeling III. Soorten schade Hoofdstuk IV. Causaal verband Afdeling I. Inleiding Afdeling II. De feitelijke causaliteit Afdeling III. De juridische causaliteit Hoofdstuk V. De grondslag van aansprakelijkheid Afdeling I. Overzicht Afdeling II. Schuldaansprakelijkheid Afdeling III. De aansprakelijkheid van de staat en andere publiekrechtelijke rechtspersonen Afdeling IV. Objectieve aansprakelijkheid Hoofdstuk VI. Gevolgen van aansprakelijkheid Afdeling I. Herstel in
Zij vergoeding van schade mogelijk maken ongeacht aansprakelijkheid. De auteurs beschrijven de hoofdlijnen van deze alternatieve schadevergoedingssystemen en vooral de samenloop ervan met het aansprakelijkheidsrecht
Keywords: Aansprakelijkheid; Aansprakelijkheidsverzekering; Schadevergoeding; Schadevergoedingen; Verzekeringen