Sociaal-culturele verenigingen : het sociaal kapitaal van de samenleving? - Bevers, Hilde, ....-; Gelders, Dave, ....- (Leuven : Lannoo campus, 2011)
Van de jeugdbeweging tot een ouder- of een vrouwenvereniging ... Elke Vlaming is of was weleens lid van minstens één sociaal-culturele vereniging. Maar wat blijft er vandaag nog van over? Zijn sociaal-culturele verenigingen nog steeds even populair? Welke meerwaarde geven ze aan het dorpsleven? En hoe bevorderen ze het samenhorigheidsgevoel? Sociaal-culturele verenigingen schetst een actueel beeld van het verenigingsleven in Vlaamse dorpen. Aan de hand van een onderzoek in vijf plattelandsdorpen beschrijven de auteurs de unieke eigenschappen van sociaal-culturele verenigingen en hun deelnemers. Reflecties uit de wetenschap, de praktijk en het onderwijs zijn aangevuld met concrete tips om de sociale samenhang in dorpen te bevorderen. Dat maakt van Sociaal-culturele verenigingen een helder naslagwerk voor verenigingen, provincies, gemeenten en opleidingen. Een aanrader voor iedereen met interesse in het wel en wee van verenigingen en plattelandsdorpen.
Keywords: Verenigingen; sociaal-cultureel.