Nieuwe tijden nieuwe mensen : Belgen over arbeid, gezin, ethiek, religie en politiek. - Abts, Koen, ....-; Dobbelaere, Karel, 1933-; Voyé, Liliane, ....- (Tielt : Lannoo, 2011)
De Belgen en hun waarden onder de meetlat Hoe godsdienstig en kerkelijk is de Belg nog? Hoe denken burgers over ethische kwesties en afwijkend gedrag? Is er werkelijk sprake van een toenemende politieke onverschilligheid en een stijgend maatschappelijk wantrouwen? Alle trends in waardeoriëntaties van de laatste 30 jaar. Het boek biedt ook een blik op mogelijke toekomstscenario's.
Dit boek brengt verslag uit van het Belgische aandeel aan het laatste deel van de European Values Study (EVS) en tracht een beeld te vormen van de maatschappelijke evolutie sinds 1981. Waarden worden hier gezien als opvattingen over wat wenselijk is, met name op het vlak van arbeid, gezin, ethiek, religie en politiek. Vooral twee grote trends worden naar voren geschoven: een toenemende de-traditionalisering waarin de informeel sociale verbanden losser worden, en de drang naar individuele zelfbeschikking. Deze individualisering mag niet gelijkgesteld worden met egoïstisch individualisme of met de afwezigheid van sociale of politieke bewogenheid. Het onderzoek tracht deze waarden uit te splitsen volgens generatie, onderwijsniveau, geslacht, kerkelijkheid en regio. Hoewel er vijftien academici aan meewerkten, is het boek vlot leesbaar geschreven voor een geïnteresseerd publiek. Een degelijk studie- en naslagboek door de talrijke tabellen met vergelijkende data uit de vier onderzoeken. Het vergt van de lezer wel enige technische kennis over het interpreteren en verwerken van de statistische data.
Keywords: Social values -- Belgium; Waardeonderzoek -- België