Kansen voor kinderen : een weg voor het jongerenwelzijn in Vlaanderen - Crombez, John, 1973-; De Wachter, Else, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
26.687 minderjarigen zitten in de bijzondere jeugdzorg, 3.736 jongeren staan op een wachtlijst, 5.600 verschillende hulpmodules werden genventariseerd. Cijfers, getuigenissen, wetenschappelijke duiding, de ervaringen en kennis vanuit het werkveld en de sectoren in de ad hoc commissie Jeugdzorg van het Vlaams Parlement reveleren dat verandering nodig is. De gelijkenis met de analyse die meer dan tien jaar geleden plaatsvond in een gelijkaardige commissie is pijnlijk. Indien er nu niets gebeurt, zullen we binnen tien jaar van een maatschappelijk drama spreken. Zo er nu al geen sprake van is. Dat betekent niet dat opnieuw moet worden begonnen. Het betekent wel dat er glasheldere keuzes moeten worden gemaakt. Alle geledingen en betrokkenen uit het werkveld getuigen van een niet aflatend engagement, van een weerbaarheid en van een dynamiek. Er is voldoende kennis aanwezig voor een doordachte analyse en om een frisse en vernieuwende invalshoek op deze sector te hebben. Daarom is dit boek samengesteld. Met zaken die aan het denken zetten. Met bijdragen die stuk voor stuk bovenstaande illustreren en staven. Met tien klemtonen die samenvatten wat er moet gebeuren om de jeugdhulp, de jeugdzorg en het jongerenwelzijn op goede sporen te zetten.
Lannoo, Steven
Keywords: Jongeren -- Sociale welzijnszorg -- Vlaanderen; Sociale agogiek -- Armoedebestrijding en samenlevingsopbouw