Kwaliteit in het laboratorium : Van aanvraag tot analyse en van grondstof tot eindproduct - Van Deun, Koen, ....- (Geel : Campinia Media, 2011)
Begint met het bewust maken van het 'belang' van kwaliteit, gevolgd door een continue aandacht voor kwaliteit. Het eindresultaat zijn medewerkers die niet alleen kwaliteitsvol werken, maar die ook zelf verbeteringsvoorstellen aanbrengen en die het werk met plezier en beroepsfierheid uitvoeren. In hoofdstukken 1-4 komen algemene principes aan bod, toegepast op zowel individueel, team of organisatie niveau. De meer complexe en grotere organisaties vergen vaak meer formele systemen om de kwaliteit van de eindproducten te garanderen In hoofdstukken 5-7 komen specifieke sectoren aan bod ( laboratoria, chemie, farmacie, voeding) en de specifieke richtlijnen m.b.t. kwaliteitssystemen. Ook verenigingen en brancheorganisaties worden besproken. In hoofdstukken 8 en 9 worden eenvoudige statistische methoden en maatregelen toegelicht om de kwaliteit te garanderen en te verbeteren. Factoren die aanleiding geven tot meetonzekerheid worden aan de hand van voorbeelden besproken
Inhoudsopgave : (verkort) 1.
Introductie tot kwaliteit 2. Persoonlijke kwaliteit 3. Kwaliteitsontwikkeling 4. Kwaliteit in organisaties 5. Kwaliteit van laboratoria en in vitro diagnostica 6. Kwaliteit van chemicalin en geneesmiddelen 7. Kwaliteit van voedingsmiddelen 8. Statistische kwaliteitsmethoden 9. Meetonzekerheden en maatregelen 10. Antwoorden bij de opdrachten en oefenvragen
Kwaliteit van 'producten' slaat niet alleen op de eindproducten, maar ook op tussenproducten, processen, werkprocedures, materialen, apparatuur en voorald de prestatie van de medewerkers. Ook 'dienstverlening' moet de nodige kwaliteit hebben; hierbij denken we bijvoorbeeld aan onderwijs, medische handelingen en diagnoses. Achter kwaliteit gaat dus heel wat schuil dat voor de eindgebruiker (klant) meestal niet zichtbaar is. Bezit een product of dienst niet de nodige kwaliteit, dan worden de gebreken snel zichtbaar en zal de klant gerriteerd zijn. De gevolgen kunnen soms aanzienlijk zijn, zeker als het op veiligheid en gezondheid aankomt. Aan de hand van voorbeelden worden in dit boek worden zowel 'harde' als 'zachte' kwaliteitsmethoden besproken. Waar vroeger vooral inspectiemethoden werden gebruikt als middel om de kwaliteit te garanderen, heeft er in de voorbije decennia een verschuiving plaatsgegrepen naar het betrekken van alle medewerkers in kwaliteitsgericht denken en handelen. Dit
Keywords: Kwaliteitszorg -- Laboratoria; LABORATORIES -- Standards