Het ABC van de mantelzorg : van administratieve rompslomp tot zelfzorg - Ziekenzorg CM; De Rouck, Bea, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2011)
Hulpbehoevende ouders in huis nemen, zorgen voor een chronisch zieke partner of voor een gehandicapt kind. Mantelzorgers nemen vrijwillig en onbetaald de zorg op voor iemand uit hun omgeving die niet meer voor zichzelf kan zorgen. Het schenkt voldoening om iets terug te doen voor iemand van wie je houdt, maar het is ook een engagement dat veel tijd vraagt en ongemakken met zich meebrengt. Hoe hou je het als mantelzorger vol? Wat wordt er van je verwacht? Hoe wordt alles wettelijk geregeld? In Het ABC van de mantelzorg vind je een antwoord op al je vragen. Het boek geeft van A tot Z heldere uitleg over de essentie van mantelzorg. Over de administratieve rompslomp, de juridische en financiële aspecten, de hulpmiddelen en de tegemoetkomingen waar je gebruik van kunt maken. Over termen als eerstelijnszorg, zorgverlof en zorgenplan. Ruime aandacht gaat ook naar de emotionele, relationele en ethische aspecten van mantelzorg. In dit toegankelijk en overzichtelijk werk bespreekt Bea De Rouck alle
Aspecten van de zorg die mantelzorgers op zich nemen. Het ABC van de mantelzorg is een onmisbare leidraad voor mantelzorgers en hun omgeving. Met een voorwoord van CM Ziekenzorg, die voor de belangen van mantelzorgers opkomt. Mantelzorg is het vrijwillig zorgen voor zieke of zorgbehoevende mensen uit de onmiddellijke omgeving. Het verschijnsel is van alle tijden, hoewel de term 'mantelzorger' pas voor het eerst in 1970 werd gentroduceerd. Vandaag zijn in Vlaanderen 580.000 mantelzorgers actief. Die mantelzorg, vaak gecombineerd met professionele hulp, maakt dat zieke of zorgbehoevende oudere mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Daarom biedt mantelzorg een grote meerwaarde voor de samenleving. De nood aan goede mantelzorg is dan ook zeer hoog en daarom is het belangrijk dat (toekomstige) mantelzorgers goed genformeerd zijn over alle aspecten van hun engagement. Ziekenzorg CM hoopt met dit boek een antwoord te bieden op de vele vragen die leven bij mantelzorgers. Het abc van
De mantelzorg is opgevat als een lexicon: een woordenboek dat op basis van alfabetisch geordende trefwoorden de belangrijkste informatie geeft. Het boek is tevens meer dan een opsomming van woorden. Het verduidelijkt niet alleen de technische en praktische aspecten van de mantelzorg; Bea De Rouck beschrijft ook de emotionele, relationele en existentile dimensies. Doorheen de behandeling van de woorden maakt De Rouck ook duidelijk wat zorgbehoevend zijn betekent voor de zorgvrager en hoe de mantelzorg ingrijpt op het persoonlijke en sociale leven van de mantelzorger. Praktische elementen zijn ondermeer: administratieve rompslomp, buitenshuis werken, gemeentelijke mantelzorgpremie, informatie, juridische aspecten en financiële afspraken. Psychosociale aspecten zijn bijvoorbeeld: afhankelijkheid, burn-out, draagkracht-draaglast, emoties, lotgenoten, luisterend oor, ontmoeten, spiritualiteit, verlieservaring. In het totaal passeren achtenzeventig termen de revue. Naast verduidelijking vindt de
Lezer er vaak ook adviezen in en praktische tips. De vele verhalen van mantelzorgers zorgen voor herkenbaarheid en maken dat het boek meer is dan een technisch werk. De bijlage bevat een lijst met contactadressen in Vlaanderen. Dit boek is bedoeld als een standaardwerk dat de lezer raadpleegt wanneer hij op zoek is naar welbepaalde informatie of wanneer een situatie de nood aan nieuwe inzichten aanwakkert. Het is geschreven in een zeer begrijpelijke taal, zodat het een breed publiek van dienst kan zijn. Het kan een gids zijn om de eigen, specifieke tocht als mantelzorger op de beste wijze uit te stippelen.
Keywords: Mantelzorg -- Vlaanderen