De meervoudig gekwetste mens : gedeelde en verdeelde zorg. - Barbier, Ief, ....-; Driesen, Hilde, ....-; Heyndrickx, Paul, ....-; Van Ongevalle, Monique, ....-; Vansevenant, Koen, ....- (Tielt : Lannoo, 2011)
Binnen onze welvaartmaatschappij zijn er diverse instanties en groepen van beroepskrachten en vrijwilligers die werken in de zorgsector. Zoals de sociale diensten, de centra voor welzijnswerk, opvangtehuizen, dagcentra, jeugdwerkers enz. De auteurs van De meervoudig gekwetste mens vinden het binnen dit geheel heel belangrijk dat de verschillende diensten en groepen hun verantwoordelijkheid opnemen voor de medemens. Dit is een mooi en waardevol uitgangspunt dat tevens de rode draad vormt in het boek. In het eerste hoofdstuk wordt een verklaringen gegeven van begrippen die in het boek veelvuldig aan bod komen, zoals ‘meervoudig gekwetst' en ‘maatschappelijk gekwetst'. Dit gebeurt onder meer aan de hand van duidelijke en overzichtelijke schema's, sprekende voorbeelden en getuigenissen van hulpverleners en ervaringsdeskundigen. Het hoofdstuk eindigt met het opsommen van de gevolgen van meervoudig gekwetst zijn: thuisloosheid, problematiek van jongeren, generatiearmoede, eenzaamheid en isolement.
Beschouwing over de ethische en juridische verantwoordelijkheden van hulpverleners bij hun hulp aan mensen met gecompliceerde sociale problemen.