Handboek psychodynamiek : een verdiepende kijk op psychiatrie en psychotherapie - Dirkx, Jos, ....-; Hebbrecht, Marc, ....-; Mooij, Antoine, 1944- (Utrecht : De Tijdstroom, 2011)
In het psychodynamisch denken en handelen gaat het vooral om interpretatie en betekenisverlening en minder om de empirisch vast te stellen, objectieve waarheid. De psychodynamiek vertegenwoordigt een intersubjectieve zoektocht waarin een patiënt zich met zijn individuele en unieke achtergrond herkend en gezien voelt door de behandelaar. De behandelaar creëert een veilige plek waar de patiënt de eigen belevingswereld kan onderzoeken en de mogelijkheid krijgt vroeg aangeleerde maar onbruikbaar geworden gedragspatronen te verlaten. In dit handboek staat het psychodynamisch perspectief op de psychopathologie centraal. Het psychodynamisch perspectief is op de eerste plaats schatplichtig aan het psychoanalytisch gedachtegoed maar omvat ook de aftakkingen, modificaties en uitweidingen van de psychoanalytische theorievorming en techniek zoals ze later ontstonden en nog altijd ontstaan.
Keywords: Klinische psychologie -- Psychotherapie; Psychiatrie; Psychotherapie