Ouderen in-actie(f)? : sociaalwetenschappelijk onderzoek naar sportdeelname en sportbehoeften van 55-plussers in Vlaanderen. - OKRA-sport; Groep Arco; Boen, Filip, ....-; Pelssers, Johan, ....-; Scheerder, Jeroen, 1974-; Thibaut, Erik, ....-; Vandermeerschen, Hanne, 1984-; Vos, Steven, ....- (Gent : Academia Press, 2011)
Een senior boom waait over het sportlandschap. Het feit dat onze samenleving vergrijst, heeft een invloed op het aanbod en het beleid van sport en beweging. 55-plussers zullen sport- en bewegingsaanbieders niet alleen confronteren met hun getalsterkte, maar ook met hun uiteenlopende voorkeuren en specifieke behoeften. De nieuwe generatie van ouderen wil de vrijgekomen tijd immers zo zinvol mogelijk invullen. Sport en beweging nemen daarbij een steeds prominentere plaats in. Tegelijkertijd is duidelijk dat nog te weinig senioren voldoende fysiek actief zijn om gezondheids- en welzijnsbevorderende effecten te ervaren. Bovendien worden ouderen nog te gemakkelijk als een homogene groep benaderd. Een differentiatie is nodig, niet alleen naar leeftijd, maar ook op basis van geslacht, socio-economische status, voorkeuren enz. Aangepaste beleidsacties zijn dan ook aangewezen om op een efficiënte manier aan die uitdagingen tegemoet te komen. In dit boek worden de resultaten voorgesteld van een grootschalig sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de sportdeelname en sportbehoeften bij 55-plussers in Vlaanderen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het Departement Humane Kinesiologie aan de K.U.Leuven in samenwerking met OKRA. Diverse aspecten van de sport- en bewegingsdeelname bij 55-plussers komen in dit werk aan bod. De onderzoekers gaan na in welke mate ouderen aan sport doen en fysiek (in)actief zijn, welke mogelijke verschillen er optreden op basis van een aantal achtergrondkenmerken, in welke organisatorische context ouderen aan sport doen, welke hindernissen en behoeften ouderen ervaren, en hoeveel geld ze aan hun sportbeoefening besteden. Op basis van hun bevindingen stellen de onderzoekers een segmentatiemodel voor, waarin een aantal subgroepen van sport(in)actieve senioren onderscheiden worden. Beleidsmensen binnen overheidsdiensten en organisaties met een aanbod voor 55-plussers zu
Keywords: Sport -- Ouderen