Welzijn in de 21ste eeuw : van sociale vernieuwing naar welzijn nieuwe stijl - Metz, Judith, ....- (Amsterdam : SWP, 2011)
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is per 1 januari 2007 van kracht en vervangt de Welzijnswet. De vraag in dit boek en het onderzoek daartoe is of dit waargemaakt kan worden in de hedendaagse maatschappelijke en politieke verhoudingen. De Nederlandse verzorgingsstaat staat onder druk, er is kritiek, de tweedeling wordt groter evenals de afstand tussen bevolkingsgroepen. Het doel is ontwikkeling van een Welzijn nieuwe stijl. Wat betekenen de lokale sociale infrastructuur, de maatschappelijke dienstverlening? Wat is welzijn en welzijnsbeleid? Dordrecht staat hier model voor dit onderzoek naar die lokale sociale infrastructuur. Er wordt ingegaan op de historische achtergrond van Armenzorg, het particulier initiatief, de materiële hulpverlening, de Bijstandswet (1967) etc. In kort bestek wordt een overzicht geboden van min of meer falend beleid en zijn wij aangekomen in een veiligheidsmaatschappij. Welzijnsbeleid moet enige bestaanszekerheid, welbevinden en samenhang in de samenleving realiseren. Het functioneren van jeugd- en jongerenwerk, burgerparticipatie, onderwijs en educatie, arbeid en inkomen, sport en cultuur, maatschappelijke ondersteuning en de zorg worden beoordeeld en niet altijd positief. De toekomst lijkt evenmin rooskleurig. Een geschrift voor beleidsmakers. © NBD Biblion
Keywords: Sociale agogiek -- Armoedebestrijding en samenlevingsopbouw