Communicatieleer : communicatie : een eerste inkijk - Muylle, Cia, ....- (Antwerpen : De Boeck, 2011)
Communicatieleer is niet alleen een leerboek, maar ook een boeiend leesboek, voor zij die hun ogen wijd open en de blik op scherp willen houden!In een noodzakelijk inleidend gedeelte helpt de auteur haar lezers op weg om het begrippenarsenaal van de communicatiewetenschap onder de knie te krijgen.Daarna wordt een verkennende duik genomen in de vele theorieën over de invloed van media op mens en samenwerking. Maar al te vaak vervallen we in stereotiepe hypotheses. Uitspraken als 'de media dragen schuld' of 'media zijn almachtig' zijn té gemakkelijk. Gaandeweg legt de auteur een parcours af dat lezers moet helpen om een eigen visie te ontwikkelen op media, informatie, amusement en de wervelende opkomst van sociale media.Het boek maakt ook ruimte vrij voor 'interpersoonlijke communicatie' en 'interculturele communicatie'. Onze woordentaal en onze lichaamstaal worden kritisch belicht en uitgediept. Het zijn 'maar' instrumenten - zo schrijft de auteur - die bijgevolg ook vals kunnen klinken. Ze kunnen van mens tot mens, van groep tot groep, van land tot land, van ras tot ras ... verschillend gehanteerd of geïnterpreteerd worden.Alle theoretische en analytische omzwervingen worden rijkelijk geïllustreerd met een schat aan actuele voorbeelden. Communicatieleer is een handboek met een uitermate hoge toegankelijkheid en werd voor deze vierde druk grondig herwerkt en geactualiseerd.
Deel 1 communicatie: what's in a name? - 1. een klassieke vraag: wat is communicatie? - 2. waarom communiceren mensen met elkaar? - 3 communicatiemodaliteiten - 4. van een basismodel naar een procesmodel - 5. samenvatting: begrippen uit de communicatiewetenschap - Deel 2 massacommunicatie onder de loep - 1. evolutie van het wetenschappeliljk onderzoek naar de gevolgen van massacommunicatie - 2. analyse van boodschappen - 3 functies van massacommunicatie - 4. media en cultuur - Deel 3 interpersoonlijke en interculturele communicatie - 1. interpersoonlijke communicatie - 2. interculturele communicatie - besluit
Bevat: literatuurlijst, websites
Keywords: Communicatie