Identiteit ontwikkelen : leer-kracht waarderen in eigentijds onderwijs. - Gombeir, Dirk, ....-; Bosman, Luk, ....-; Detrez, Chico, ....- (Mechelen : Plantyn, 2008)
Een veelgehoorde klacht van heel wat leerkrachten en directies in het secundair onderwijs is dat al hun inspanningen bij de leerlingen schijnbaar op een muur van onverschilligheid botsen. Zij voelen intutief aan dat het anders moet. Het ontbreekt hen daarbij evenwel vaak aan inspiratiebronnen, aan nieuwe denkkaders. Voor hen is het recent verschenen "Identiteit ontwikkelen, leer-kracht waarderen in eigentijds onderwijs" ongetwijfeld een onbetwiste aanrader
Inhoudsopgave : 1. Jongeren aan zet 1. Een nieuwe generatie hyperalerte, bijdehandse jongeren 2. De school als een proeftuin voor flexibele probleemoplossers 3. Ruimte geven aan een meer eigentijds onderwijs 4. Andere leervaardigheden nemen het voortouw 5. Sleutelen aan complexe, meerlagige en levensechte leeractiviteiten 6. De school als uitdager 2. De school uitgedaagd 1. Ontmoeting als basis voor identiteitsontwikkeling 2. Onderwijs dat de hele persoon beroert 3. Inherent aanwezige ontplooiingsgerichte competenties aanspreken 4. Betrokkenheid
Als motor tot allesomvattend transformeren 3. De kunst van het leer-krachtig samen leren 1. Van leerkracht naar veranderingscyclus 2. Hands-on werken aan oplossingsstrategien 3. Samenwerkend het hele leerstijlenpalet benutten 4. De veelheid aan talenten aanspreken in de benadering van de werkelijkheid 5. De kunst om in het leren de hele persoon aan te spreken 4. Werk maken van krachtige, open leergemeenschappen 1. De school als een gemeenschap waarin het leren centraal staat 2. Investeren in krachtige, open leergemeenschappen 3. Aan de slag in een krachtige, open leergemeenschap 4. Hefbomen tot meer-kracht in het leren 5. Via een soepel samenspel leer-kracht genereren 5. Leer-kracht waarderen 1. Cijfers op hun nummer gezet 2. Uitgangspunten voor eigentijds evalueren 3. Een waaier van eigentijdse evaluatiepraktijkten 4. Gaandeweg de klassieke evaluatiecultuur doorbreken Coda - En dan nu iedereen aan de slag! 1. Jongeren aanporren tot gretigheid 2. Het soepel leren overstijgen van paradoxen 3. Ondersteunende
Collegiale praktijken 4. En dan eindelijk... muziek, maestro's!
Keywords: Didactiek; Identiteitsontwikkelend onderwijs; Onderwijsleerprocessen; Onderwijsvernieuwing; Pedagogiek en onderwijskunde -- Didactische principes