De toepassing van artikel 344, §1 WIB 1992 in de praktijk - Janssens, Stéphan, ....- (Mechelen : Kluwer, 2011)
Sinds de invoering van artikel 344, § 1 WIB 1992, is de antimisbruikbepaling niet uit de fiscale actualiteit weg te denken: in de rechtsleer vloeide al veel inkt over deze bepaling, het is het onderwerp van talloze vonnissen en arresten, en ook de Dienst voor Voorafgaande Beslissingen nam standpunt in. Is artikel 344, § 1 WIB 1992 inderdaad het kanon geworden waarmee de mug kan worden verpletterd? Door de overvloedige rechtsleer en rechtspraak terzake, is het voor de practicus bijna onmogelijk om door de bomen het bos te zien. Dit werk toont de lezer welke gevallen de fiscus viseert en tot waar de rechtbanken en hoven gaan. Heel concreet en heel praktisch. Na een onontbeerlijke theoretische duiding van de antimisbruikbepaling, worden meer dan honderd vonnissen, arresten en voorafgaande beslissingen besproken, geordend per topic. Dit is geen filosoferend werk over artikel 344, § 1 WIB 1992, maar een zeer concreet aftasten van wat de rechtbanken, hoven en rulingcommissie aanvaarden en wat niet.
Keywords: Belastingontwijking; Belastingrecht; Fiscale fraude; Rechtspraak; Vennootschapsbelasting