Didactiek van het vreemdetalenonderwijs - Kwakernaak, Erik (Erik Jan), 1942- (Bussum : Coutinho, 2009)
Docenten die lesgeven in een vreemde taal, vertalen abstracte lesdoelen naar de lespraktijk. In Didactiek van het vreemdetalenonderwijs worden theorie en praktijk bij elkaar gebracht door analyse en verdieping te verbinden met praktijkervaringen. Daarmee draagt het boek bij aan de professionalisering van vreemdetaaldocenten. De auteur geeft een inleiding in de achtergronden van het vreemdetalenonderwijs, met onder meer een praktijkgerichte behandeling van de toetsproblematiek. Daarna volgt de didactiek van de vier taalvaardigheden (lezen, luisteren, schrijven en spreken) en van de deelvaardigheden (uitspraak/spelling, woordenschat en grammatica). Ten slotte komen kennis van land en volk en literatuur aan bod. Bij het boek hoort een website met extra voorbeelden van oefeningen uit leergangen Duits, Engels, Frans en Spaans, opdrachten voor verwerking, toepassing en eigen theorieontwikkeling, en een lijst met aanbevolen titels voor verder lezen en links. Didactiek van het vreemdetalenonderwijs is een handboek voor (aankomende) docenten in moderne vreemde talen in het voortgezet onderwijs voor zowel de onder- als bovenbouw.
Inhoudsopgave : Deel I Achtergronden 1 Belangrijke begrippen 2 Vreemdetalenonderwijs en natuurlijke vreemdetaalverwerving 3 Luisteren en lezen: hoe dat werkt, en oefenparameters 4 Spreken en schrijven: hoe dat werkt, en oefenparameters 5 Toetsen 6 Curriculum en leergang 7 Het vto in maatschappelijk perspectief Deel II Vaardigheden 8 Leesvaardigheid 9 Luistervaardigheid 10 Schrijfvaardigheid 11 Gespreks- en spreekvaardigheid Deel III Deelvaardigheden 12 Uitspraak en spelling 13 Woordenschat 14 Grammatica Deel IV Kennis van land en volk, literatuur 15 Kennis van land en volk 16 Literatuur
Didactische handleiding voor docenten in het voortgezet onderwijs.
Met lit. opg., reg.
Keywords: Niederlande; Didactiek; Didaktik; Eindtermen -- Secundair onderwijs; Fremdsprachenunterricht; Taalonderwijs; Voortgezet onderwijs -- Nederland; Voortgezet onderwijs; Vreemde talen; Vreemde-talenonderwijs.; Vreemdetalenonderwijs -- Didactiek