Wereldgeschiedenis : een inleiding. - Vanhaute, Eric, 1959- (Gent : Academia Press, 2012)
Wereldgeschiedenis is groots. Groots omdat het tijdsperspectief en de ruimtelijke dimensie ongemeen breed zijn, omdat het aantal thema's binnen wereldgeschiedenis vrijwel oneindig is, omdat de bronnen over en de kennis van de wereldgeschiedenis onoverzichtelijk lijken en omdat het analytische instrumentarium om deze informatie te begrijpen heel divers is. Deze inleiding reikt de noodzakelijke hulpmiddelen aan om het grote verhaal van de menselijke reis te kunnen lezen en begrijpen. Ze leert dat wereldgeschiedenis geen totaalverhaal is, maar een perspectief, een manier van kijken, van denken en van doen. Dit boek gaat in op het waarom, wat en hoe van de hedendaagse wereldgeschiedenis. De auteur stelt hierin de grote vragen in de wereldgeschiedenis, en bij uitbreiding in de wereld van vandaag. Hoe groeit de mens uit van een bedreigde tot de meest succesvolle soort? Hoe geeft de natuur de menselijke geschiedenis mee vorm? Hoe geven landbouwsamenlevingen de menselijke geschiedenis een nieuwe wending? Hoe organiseert de mens zich in steeds complexere bestuurssystemen? Hoe ontwikkelt de mens nieuwe religieuze en culturele zingevingpatronen? Hoe lopen tijdens de voorbije eeuwen de trajecten van het ‘Westen' en de rest van de wereld uit elkaar? Hoe wordt tegelijkertijd de wereld meer globaler? Hoe wordt die wereld getekend door divergerende patronen van rijkdom, armoede en ongelijkheid? Dit boek introduceert aan de hand van tien parallelle en geïntegreerde historische verhalen en een uitgebreide literatuurwijzer de lezer in de ongemeen boeiende wereld van de menselijke geschiedenis.
Deneckere, Gita
Keywords: Geschiedenis