Aandelenopties : vergelijking en praktische vragen - Delmarcelle, Christophe, ....- (Mechelen : Kluwer, 2010)
Sinds de inwerkingtreding van de wet van 26 maart 1999 kenden de stock-options een enorm succes als instrument om werknemers te binden en aan te moedigen, en dit ondanks diverse zware beurscrisissen. Dit werk wil niet verder uitweiden over een onderwerp waarover al zoveel is geschreven, maar heeft een meer bescheiden doel: het systeem van de stock-options met andere participatiemechanismen vergelijken vanuit het oogpunt van risico's, flexibiliteit, kosten en rendement. Vervolgens geeft de auteur u een antwoord op 16 praktische vragen - waarvan sommige gemeenschappelijk zijn voor alle incentiveplannen - die van belang zijn bij de uitvoering van een stock-option plan, zoals b.v.: > de taal van het plan > de geldigheid van de indiensthoudingscluasules > de verrekening van de opties in de berekeningsgrondslag voor de ontslagvergoeding > de toewijzing van opties aan consultants en medewerkers van onderaannemers > de informatie- en raadplegingsverplichtingen > het privéleven > de corporate governance > de 'rebasing' > de geldigheid van de wijzigings- en schenkingsclausules Deze elementen krijgen dikwijls weinig aandacht in het licht van de fiscale gevolgen van het plan. Als ze niet zorgvuldig worden onderzocht, kunnen zij nochtans een bron zijn van praktische problemen en verstrekkende financiële gevolgen hebben voor de organisator van het plan en/of de werkgever van de begunstigden van het plan.
Keywords: Aandeelhouders