Sporten om de hoek : een brede kijk op buurtsport in Vlaanderen - Theeboom, Marc, 1960-; De Maesschalck, Pascal, ....- (Sint-Niklaas : Vlaams instituut voor sportbeheer en recreatiebeleid, 2006)
Buurtsport is een fenomeen dat steeds meer bekendheid krijgt zowel binnen de praktijk als op diverse beleidsniveaus in Vlaanderen. Hoewel het algemeen kan worden omschreven als 'laagdrempelig sporten op buurtniveau', wordt het vaak beschouwd als een fenomeen dat zich vooral situeert binnen grotere steden en waarbij men in hoofdzaak sport aanwendt als een middel tot sociale integratie van maatschappelijk kwetsbare jeugd. Uit recent inventariserend onderzoek blijkt nu dat buurtsport in Vlaanderen in elke soort gemeente kan voorkomen en dat er een grote variatie bestaat met betrekking tot de soort en het niveau van de activiteiten die onder de noemer van buurtsport kunnen worden gerekend. Er is bijgevolg een nood aan begripsverheldering en -afbakening van dit fenomeen. Met dit boek willen de auteurs dan ook meer inzicht verschaffen in het fenomeen buurtsport in Vlaanderen. Er wordt beschreven hoe buurtsport georganiseerd is, hoe het zich verhoudt ten overstaan van de informele (niet-georganiseerde) en de georganiseerde sport en welke plaats het kan innemen ten overstaan van andere sportaanbieders. Daarnaast worden 10 goede praktijkvoorbeelden van buurtsport in detail beschreven.
Herkomst: Ex libris Marc Maes
Keywords: Buurtsport; Sport en integratie; Sport en jeugdzorg