Joke Smit : biografie van een feministe - Vuijsje, Marja, ....- (Amsterdam : Atlas, 2008)
Het artikel 'Het onbehagen bij de vrouw' in De Gids in 1967 was het startschot voor de tweede feministische golf in Nederland. De auteur daarvan, Joke Smit, overleed in 1981 op 47-jarige leeftijd aan kanker. Deze biografie geeft een fascinerend beeld van haar roerige leven: hoe zij zich ontworstelde aan het christelijke geheelonthoudersmilieu van haar familie en zich ontwikkelde tot de een van de belangrijkste (zo niet de belangrijkste) denkers en organisatoren van het feminisme in de jaren zestig en zeventig. Ze richtte MVM (Man-Vrouw-Maatschappij) op, schreef talloze artikelen, was actief in de politiek en stond aan de wieg van de Emancipatie Commissie. Bevat uitvoerig notenapparaat, personenregister, literatuurlijst, lijst van ruim vijftig geïnterviewde personen en bibliografie van Joke Smit. Bevat enkele pagina's met zwart-witfoto's. Een voorbeeldige, consciëntieuze, monumentale biografie en tijdsbeeld van de tweede feministische golf die leest als een roman en geen moment verveelt. Een mooi en interessant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in politiek en feminisme. © NBD Biblion
Keywords: Smit, Joke, -- 1933-1981.; Feminists -- Netherlands -- Biography