De ervaring, beleving en coping van mid-adolescente slachtoffers van vermogens- en geweldsdelicten - Vynckier, Gerwinde, 1985- (Den Haag : Boom Lemma uitgevers, 2012)
De ervaring, beleving en coping van mid-adolescente slachtoffers van vermogens- en geweldsdelicten beschrijft een multimethodologisch onderzoek met een dominant kwalitatief onderzoeksluik waarin aan de hand van interviews een antwoord gezocht wordt op de vraag hoe mid-adolescenten die slachtoffer worden van vermogens- en geweldsdelicten deze ervaring beleven, ermee omgaan en welke factoren hierbij een rol spelen. Tot op heden is deze topic voor criminologen grotendeels onontgonnen terrein, daar jongeren in eerste instantie geassocieerd worden met het plegen van criminaliteit. In dit doctoraatsonderzoek werd vooral aandacht besteed aan wat het voor een mid-adolescent betekent om slachtoffer te worden van een vermogens- of geweldsdelict, maar ook aan hoe anderen (zowel relevante derden uit het informele sociale netwerk als medewerkers van hulpverleningsinstanties en politie) hierop reageren en vooral hoe deze reacties een impact kunnen hebben op het slachtoffer. Mid-adolescenten bevinden zich op een keerpunt van ouderlijke controle en bescherming naar toenemende autonomie. Dit heeft gevolgen voor hun kwetsbaarheid: mid-adolescenten hebben enerzijds een verhoogd risico op slachtofferschap en anderzijds resulteren de specifieke rollen van ouders en leeftijdgenoten in een differentiële impact van slachtofferschap.
Bew. van proefschrift Universiteit Gent, 2012.
Met lit. opg.
Keywords: Slachtoffers van misdrijven; Geweld -- Jeugd