Humor als verpleegkundige interventie. - Bogers, Marcellino, ....-; Doosje, Sibe, ....- (Maarssen : Elsevier gezondheidszorg, 2007)
Lachen is pijnstillend, ontspannend en helpt mensen om te gaan met hun angsten. Het toepassen van humor is dan ook een officiële verpleegkundige interventie (Bulechek en McCloskey 1996) Voor de verpleegkundige zelf is gebruik van humor een goede remedie tegen burn-out. Toch wordt er in de verpleegkundige opleiding en op de werkvloer niet uitgebreid stilgestaan bij de werking, de effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor. Als je daar meer van weet, kun je humor bewust inzetten en op een natuurlijke manier deel uit laten maken van je werk. In dit boek vind je theoretische achtergronden van deskundigen en ervaringen van collega's. Na het lezen ervan heb je ondermeer inzicht in de effecten van het gebruik van humor; weet je welke soorten humor er zijn; kun je een oordeel vormen over wat wel en wat niet kan en kun je serieus met humor aan de slag.
Inhoudsopgave : Hoofdstuk 1 De verpleegkundige interventie Hoofdstuk 2 Definitie en doel van humor Hoofdstuk 3 De werking van humor Hoofdstuk 4 Humor in de relatie verpleegkundige patiënt Hoofdstuk 5 Patiënten over humor Hofodstuk 6 Humor van patiënten Hoofdstuk 7 Humor toepassen Hoofdstuk 8 Randvoorwaarden voor het gebruik van humor Hoofdstuk 9 Humor-anamnese Hoofdstuk 10 Werkmotivatie en burn-out Hoofdstuk 11 Aan de slag met humor : tips en suggesties
Lachen is pijnstillend, ontspannend en helpt mensen om te gaan met hun angsten. Het toepassen van humor is dan ook een officiële verpleegkundige interventie. Voor de verpleegkundige zelf is gebruik van humor een goede remedie tegen burn-out.
Keywords: Humor -- Verpleegkunde