Gek, slecht en droevig : een geschiedenis van vrouwen en psychiatrie van 1800 tot heden. - Appignanesi, Lisa, 1946- (Amsterdam : De Bezige Bij, 2009)
Dit is het verhaal over gekte, slechtheid en droefenis en de uiteenlopende opvattingen hierover in de laatste tweehonderd jaar. Dit is ook het verhaal over de manier waarop gekte, slechtheid en droefenis door verschillende vrouwen werden ervaren,van Virginia Woolf tot Sylvia Plath, van Zelda Fitzgerald tot Marilyn Monroe. Dolheid, bezetenheid, manie, melancholie, 'zenuwen', waanvoorstellingen, abnormaal gedrag, theatrale tics, hartstochtelijke liefdes- en haatgevoelens, seks, visuele en auditieve hallucinaties, angsten, fobieën, fantasieën, slaapstoornissen, dissociaties, verslaving, zelfverminking, zelfuithongering, depressie - ze figureren allemaal in het verhaal dat hier wordt verteld. Daarnaast komen in dit boek ook behandelmethoden aan de orde, of het nu om 'morele ', chirurgische, galvanische, elektrische of farmaceutische ingrepen gaat of om therapeutisch praten of schrijven. Veel psychische stoornissen komen frequenter voor bij vrouwen dan bij mannen. Met haar zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom dat zo is, brengt Lisa Appignanesi een groot aantal uitzonderlijke vrouwen en hun psychiaters tot leven. De ondertitel Een 'geschiedenis van vrouwen en psychiatrie van 1800 tot heden' geeft deinhoud duidelijk weer. Aan de hand van casussen van beroemde vrouwen wordt getoond hoe de afgelopen ruim tweehonderd jaar het lijden van vrouwen werd gediagnosticeerd, begrepen en behandeld. De samenhang met standsverschillen, culturen en wetten in die periode wordt ook berproken. Voorbeelden zijn vooral uit Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten; zij geven een beeld van alle behandelmethodes tot nu toe. Dit geheel levert een boeiend en interessant relaas op, dat ook nog vlot leesbaar is. Een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is in de psychiatrie van de laatste twee eeuwen en de rol van de vrouw in die tijd.
Mad, bad and sad
Keywords: Psychiatrie -- Geschiedenis; Vrouwen -- Psychiatrie