Quantitative risk assessment of Campylobacter spp. in poultry based meat preparations in Belgium - Sampers, Imca, 1976-; UGent. Faculty of Bioscience Engineering. Department of food safety and food quality; University college West Flanders. Department of industrial engineering and technology; Dumoulin, Ann, 1962-; Uyttendaele, Mieke, 1969- (2012)
Een kwantitatief risicobeoordelingsmodel betreffende Campylobacter spp. in pluimveevleesbereidingen van distributie tot bij de consument in België werd ontwikkeld. Tijdens het doctoraal onderzoek werden hiervoor kwantitatieve gegevens specifiek voor België verzameld: aanwezigheid en tellingen van Campylobacter in pluimveevleesbereidingen, overleving van Campylobacter bij lage en hoge temperaturen welke o.a. het effect van koude keten (koelen, diepvriezen) en bereiding ((onder)verhitting) beschrijft, consumptiegegevens en hygiënepraktijken bij de consument. Vervolgens werden risicobeperkende strategieën in de laatste stap van de risicobeoordeling van riek tot vork geëvalueerd. Variabiliteit in Campylobacter besmetting binnen en tussen de slachthuizen en pluimveevleesverwerkende bedrijven werd waargenomen. Met behulp van een statistisch onderbouwd monsternameplan in parallel met observaties rond goede werkpraktijken werden processtappen die mogelijks leiden tot de spreiding van Campylobacter in kaart gebracht. Met de kennis voorhanden werden aanbevelingen gepostuleerd en eveneens perspectieven voor verder onderzoek.
Diss. doct. applied biological sciences
Met samenvatting in het Nederlands
Text English
Keywords: Voedselveiligheid