Verdeeld tussen arbeid en gezin : een panelstudie naar de context en dynamiek van de keuze voor deeltijds werk. - VUB. Faculteit van de economische, sociale en politieke wetenschappen; Laurijssen, Ilse, ....-; Glorieux, Ignace, ....-; Elchardus, Mark, 1946- (Brussel : VUBpress, 2012)
In een samenleving waarin het aantal tweeverdienersgezinnen nog steeds toeneemt, is de afstemming van betaald werk op het privéleven uitgegroeid tot een maatschappelijk probleem. Gezinnen kunnen verschillende strategieën volgen om de combinatie van werk en gezin haalbaar te maken. Een veel gebruikte manier om een betere werk-gezin-balans te realiseren is deeltijds werken. Deze doctoraatsstudie onderzoekt de context en dynamiek van de keuze voor deeltijds werk door jongvolwassen vrouwen in Vlaanderen. Draagt deeltijdwerk werkelijk bij tot een verbetering van de werk-gezinbalans of spreekt de vermindering van de arbeids-tijd vooral personen met een specifiek profiel aan? De studie analyseert de combinatiedruk bij deeltijds werkenden, de rol van kwalitatieve kenmerken van de betaalde baan en persoonlijke houdingen ten aanzien van betaald werk bij de keuze voor deeltijds werk.
Solvay business school
Diss. Doct. economische, sociale en politieke wetenschappen
Keywords: Theses