Sprookjes en filookjes : filosoferen over sprookjes. - Cornelissen, Eef, ....-; Desegher, Isabelle, ....- (Gent : Academia press, 2012)
Sprookjes zijn al eeuwenoud en blijven mensen boeien. Ze nemen ons even mee naar een wereld waar de verwondering hoogtij viert en magie aan de bomen groeit. De bedenkers van de Sprookjesacademie onderzoeken, naast de verschillende interpretaties die al rond sprookjes bestaan, hoe sprookjes kunnen worden ingezet om het filosofisch denken bij kinderen te stimuleren. Klassieke sprookjes worden in het laboratorium onderzocht op hun filosofisch potentieel maar ook vernieuwende brouwsels zoals creatieve sprookjes, themasprookjes en filosofische sprookjes worden tevoorschijn getoverd. Het filookje of het filosofisch sprookje wordt daarbij extra in de verf gezet. In dit handboek vol praktische richtlijnen leert de lezer van Isabelle Desegher (De Vertelf) hoe zelf verschillende sprooksprokkelsoorten te maken. Filosofe Eef Cornelissen leert je de kneepjes van het vak om van hieruit een filosofisch gesprek met kinderen te voeren.
Keywords: Filosofie -- Kinderen; Sprookjes