Ontwikkelingspsychologie - Feldman, Robert, ....-; Voets, Laurent, ....-; Smits, Ilse, ....-; Lahlah, Esmah, ....-; Moons, Aafke, ....- (Benelux : Pearson Education Benelux, 2012)
Ontwikkelingspsychologie bespreekt de volledige jeugd en de adolescentie. Het is een uitgebreide introductie: het presenteert basistheorien en onderzoeksbevindingen en belicht tegelijkertijd huidige toepassingen in de praktijk. De opzet van het boek is chronologisch: per levensperiode (prenataal, babytijd, peuter- en kleutertijd, lagereschooltijd en adolescentie) worden steeds achtereenvolgens de fysieke, cognitieve en sociale ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling gepresenteerd. Het boek is rijkelijk voorzien van didactische kenmerken. Hieronder is een kort overzicht opgenomen. Deze didactische kenmerken maken het boek niet alleen heel levendig en interessant, maar ze leggen steeds de link naar de beleveniswereld van de student en ontwikkelingen in de maatschappij. Hierdoor wordt het zelfs voor studenten een aantrekkelijk boek om aan te schaffen en nog jaren in de kast te houden! Didactische kenmerken van dit boek - Vooruitblik - Videolinks - Samenvatting - Kritische doordenkvragen
- Belangrijkste termen en begrippen - Overbruggingen, verbindingen tussen verschillende levensfasen - Werken aan de ontwikkeling van kinderen, professionals aan het woord - Van onderzoek naar praktijk, bijvoorbeeld bij het opvoeden van kinderen - Prologen, persoon of situatie relevant aan het onderwerp van het hoofdstuk - Diversiteit in ontwikkeling, aandacht aan culturele verschillen en multiculturele samenleving - Ontwikkelingspsychologie in de praktijk, toepassingen van ontwikkelingspsychologie in het dagelijks levenInhoudsopgave DEEL I De ontwikkeling van het kind 1 Een inleiding in de ontwikkeling van het kind 2 Theoretische perspectieven en onderzoek 3 Het begin van het leven 4 De geboorte en het pasgeboren kind DEEL II De babytijd 5 De fysieke ontwikkeling in de babytijd 6 De cognitieve ontwikkeling in de babytijd 7 De sociale ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling in de babytijd DEEL III De peuter- en kleutertijd 8 De fysieke ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd 9 De cognitieve
Ontwikkeling in de peuter- en kleutertijd 10 De sociale ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling in de peuter- en kleutertijd DEEL IV De schooltijd 11 De fysieke ontwikkeling in de schooltijd 12 De cognitieve ontwikkeling in de schooltijd 13 De sociale ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling in de schooltijd DEEL V De adolescentie 14 De fysieke ontwikkeling in de adolescentie 15 De cognitieve ontwikkeling in de adolescentie 16 De sociale ontwikkeling en de persoonlijkheidsontwikkeling in de adolescentie
Keywords: Ontwikkelingspsychologie