Historisch denken : basisboek voor de vakdocent - Claassen, Rien, ....-; Van Straaten, Th., ....- (Assen : Van Gorcum, 2012)
"Het vak geschiedenis bestudeert een werkelijkheid die niet meer bestaat. Wie kennis over het verleden wil vergaren, is aangewezen op overblijfselen van menselijke activiteiten. Bij het interpreteren van die overblijfselen moet recht worden gedaan aan het verleden. Dat wil zeggen dat mensen uit andere tijdperken in hun waarde worden gelaten en niet op basis van moderne, eigentijdse denkbeelden als 'achterlijk' of 'onwetend' worden weggezet. Dit besef van tijdsverschil ligt aan de basis van de wijze waarop de historicus denkt en redeneert. Het maakt het verschil tussen geschiedenis en andere sociale wetenschappen. In 'Historisch denken. Basisboek voor de vakdocent' worden de aspecten van historisch denken en redeneren op overzichtelijke en heldere wijze besproken." -- Cover, p. [4].
Inleiding 1 Geschiedenis 1.1 Definitie 1.2 Historisch denken 1.3 Historische redeneerwijzen 1.4 Het nut van historisch denken en redeneren 2 Verzamelen 2.1 Bronnenonderzoek 2.2 Soorten 2.3 Bronnenkritiek 2.4 Feiten vaststellen 3 Ordenen 3.1 Verandering en continuïteit 3.2 Soorten veranderingen 3.3 Periodiseren 3.4 Betekenisvolle geschiedenis 4 Verklaren 4.1 De bouwstenen van een historische verklaring 4.2 Verschillende verklaringen 4.3 Een voorbeeld van een debat 4.4 De vergelijkende aanpak 5 Beeldvormen 5.1 Nut en noodzaak van historische beelden 5.2 Het belang van inleving 5.3 Waarden in de geschiedwetenschap 5.4 Objectiviteit in de geschiedwetenschap - Werkmateriaal Bij hoofdstuk 1 Geschiedenis Bij hoofdstuk 2 Verzamelen Bij hoofdstuk 3 Ordenen Bij hoofdstuk 4 Verklaren Bij hoofdstuk 5 Beeldvormen - Literatuur en annotatie - Register van begrippen
Met lit. opg., index.
Keywords: Didactiek; Geschiedenis -- Didactiek; Geschiedenisonderwijs