Psychologische gespreksvoering : een basis voor hulpverlening. - Lang, Gerrit, 1934-2018; Van der Molen, Henk (Hendrik Tjeerd), 1954- (Amsterdam : Boom Nelissen, 2012)
Dit boek combineert een toegankelijk geschreven overzicht van relevante theorie met concrete gespreksvaardigheden, die worden verduidelijkt met vele praktijkvoorbeelden. Na een bespreking van de algemene gezindheid tegenover de cliënt worden aspecten van de cliëntgerichte, de cognitief-psychologische en de sociaal-leertheoretische benadering van de persoon belicht. De auteurs werken vervolgens vier rollen voor de hulpverlener verder uit: vertrouwensfiguur, mededeelzame detective, docent en coach. In de meer praktijkgerichte hoofdstukken worden deze rollen geplaatst in een duidelijk gespreksmodel met de fasen probleemverheldering, probleemnuancering en probleembehandeling. Daarna volgen de voor iedere fase kenmerkende gespreksvaardigheden. In het laatste hoofdstuk ligt de nadruk op strategieën die de acties en de zelfsturing van de cliënt bevorderen. Het online materiaal bij het boek bevat tal van oefeningen die helpen om het inzicht in de theorie te verdiepen en de vaardigheden te leren beheersen. Dit gebeurt onder andere door demonstratie van gespreksfragmenten met goed (en verkeerd!) gebruik van de afzonderlijke vaardigheden. Boek en online materiaal samen bieden zo een effectieve ondersteuning van onderwijs en training in professionele hulpverlenings- en coachingsgesprekken, bruikbaar in een breed scala aan opleidingen Psychologische gespreksvoering heeft zijn weg gevonden naar vele opleidingen in het wetenschappelijk en hoger beroepsonderwijs. Daarnaast wordt het gebruikt in trainingen en nascholingscursussen. Ook voor mensen met algemene belangstelling voor psychologie en communicatie is het verhelderend en instructief.
Keywords: Gesprekstechnieken -- Hulpverlening