Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen : diagnostiek, cognitieve gedragstherapie en therapeutische relatie. - Sprey, Adriaan, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2002)
Persoonlijkheidsstoornissen, die zijn toch niet te behandelen?" Deze retorische vraag wordt in het 'rondje' aan het begin van een cursus over persoonlijkheidsstoornissen vaak gesteld met een ondertoon van 'hopelijk ligt het iets gunstiger'. Ook is het nog niet zo lang geleden dat in evaluatiebesprekingen een vastlopende behandeling van het etiket 'persoonlijkheidsstoornis, dus therapieresistent' werd voorzien. Dat is veranderd: door het werk van Beck, Young en Linehan is de cognitieve gedragstherapie in de jaren negentig ook op het terrein van de persoonlijkheidsstoornissen een dominante positie in de psychotherapie gaan innemen. Dit boek bouwt voort op het werk van Beck. 'Praktijkboek persoonlijkheidsstoornissen' is bedoeld voor opleidingen n ervaren professionals in de (geestelijke) gezondheidszorg en ook voor psychologisch genteresseerden die kennis willen nemen van de diagnostiek en de cognitief-gedragstherapeutische visie op een effectieve behandeling van persoonlijkheidsstoornissen.
Het is een praktijkboek voor de psychodiagnosticus en de psychotherapeut, die hiermee in staat worden gesteld stap voor stap procesmatig aan persoonlijkheidsstoornissen te werken. De verbindende schakel tussen diagnostiek en therapie bestaat uit de functieanalyse en betekenisanalyse van de kerngedachten, kerngevoelens en kerngedragingen van de persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast wordt veel aandacht gegeven aan de valkuilen en de stoornissen in de therapeutische relatie en hoe deze concreet zelf zijn te analyseren en te hanteren. Van elke persoonlijkheidsstoornis worden kenmerkende profielen van psychologische testen, de functie- en betekenisanalyses, de valkuilen in de therapeutische relatie en een behandelplan gepresenteerd. Een praktijkonderzoek naar therapeutische effectiviteit besluit het geheel
Inhoudsopgave : A Persoonlijkheidsstoornissen algemeen 1 Diagnostiek van persoonlijkheidsstoornissen 2 Functieanalyse en betekenisanalyse van persoonlijkheidsstoornissen en van de therapeutische relatie
3 Cognitieve gedragstherapie bij persoonlijkheidsstoornissen B De specifieke persoonlijkheidsstoornissen 4 De paranode persoonlijkheidsstoornis 5 De schizode persoonlijkheidsstoornis 6 De schizotypische persoonlijkheidsstoornis 7 De antisociale persoonlijkheidsstoornis 8 De borderline persoonlijkheidsstoornis 9 De theatrale persoonlijkheidsstoornis 10 De narcistische persoonlijkheidsstoornis 11 De ontwijkende persoonlijkheidsstoornis 12 De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis 13 De obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis 14 De passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis 15 De depressieve persoonlijkheidsstoornis C Onderzoek bij persoonlijkheidsstoornissen 16 Effectiviteit van cognitieve gedragstherapie bij persoonlijkheidsstoornissen: een praktijkonderzoek
Keywords: Persoonlijkheidsstoornissen -- Cognitieve gedragstherapie