Handboek managementvaardigheden - Faerman, Sue R., ....-; Quinn, Robert E. (Robert Edward), 1946-; Thompson, Michael P., ....- (Schoonhoven : Academic Service, 2003)
Samenvatting:De managementwereld is georganiseerd, maar tegelijkertijd ook complex endynamisch. Managers hebben bepaalde vaardigheden nodig om in deze wereldte kunnen functioneren. Het Handboek Managementvaardigheden leert de(toekomstige) manager deze vaardigheden. Het boek is opgezet rondom eenraamwerk van leiderschapscompetenties: het concurrerende-waardenmodel.Dit model bestaat uit acht verschillende rollen (mentor, stimulator,controleur, coördinator, bestuurder, producent, bemiddelaar en innovator)die de manager moet kunnen vervullen. Elke rol kent drie verschillendevaardigheden, die gepresenteerd worden rond een leermodel van vijfstappen: Inschatting, Leren, Analyse, Oefening en Toepassing.Deze derde editie van het Handboek Managementvaardigheden is helemaalaangepast aan de laatste ontwikkelingen en inzichten. Zo is er ruimeaandacht voor ICT en nieuwe stof over onder andere emotioneleintelligentie en kritisch denken. Bovendien zijn er tal van nieuwevoorbeelden, cases, checklists en tips opgenomen. Dit boek is bedoeld om(toekomstige) managers te leren de 24 competenties toe te passen die zenodig zullen hebben om als effectieve managers op te treden. Daarnaast ishet boek zeer geschikt voor zelfstudie en als uitgebreid naslagwerk.
Keywords: Management; Managementtechnieken; Managementvaardigheden