Cross-culturele psychologie : de zoektocht naar verschillen en overeenkomsten tussen culturen. - Van Oudenhoven, J. P. (Jan Pieter), 1944- (Bussum : Coutinho, 2002)
De wereld is steeds internationaler geworden. Door zaken als toerisme, televisie en internet zijn mensen gaan beseffen dat hun cultuur maar een van de vele is. Hierdoor, en door de sterk toegenomen migratie, is culturele diversiteit een deel van het dagelijks leven geworden. Cultuur en cultuurverschillen staan nu permanent op de agenda. Deze processen brengen veranderingen met zich mee, zowel voor de gemeenschap als voor het individu. En dat heeft zijn weerslag gehad op de psychologie. Psychologen zijn gaan beseffen dat het gedrag, de emoties en het denken van individuen van cultuur tot cultuur verschillen. Een nieuw vakgebied werd geboren: de cross-culturele psychologie. Cross-culturele psychologie - De zoektocht naar verschillen en overeenkomsten tussen culturen geeft een overzichtelijke introductie in deze nieuwe tak van de psychologie, de tak die het menselijk gedrag bestudeert in wisselwerking met de culturele omgeving.
Inhoudsopgave : 1. Wat is cross-culturele psychologie? 2. Wetenschapstheoretische en methodologische kwesties 3. Cultuur en taal, waarneming, cognitie en intelligentie 4. Ontwikkeling in verschillende culturen 5. Cultuur en persoonlijkheid 6. Cultuur en interpersoonlijke relaties 7. Cultuur en psychische gezondheid 8. Culturele diversiteit in teams en organisaties 9. Nationale culturen 10. Intergroepsrelaties 11. Adaptatiestrategieën 12. Trainen van multiculturele effectiviteit 13. De cross-culturele psychologie in het nieuwe millennium
Keywords: Cross-culturele psychologie