Een boek voor twee : strategieën voor begrijpend lezen via peer tutoring. - Van Keer, Hilde, 1974- (Antwerpen : Garant, 2002)
Lezen speelt in onze samenleving een cruciale rol. Leren lezen, en vooral leren begrijpend lezen, is echter niet voor iedereen even gemakkelijk. Een belangrijke misvatting is dat als kinderen woorden en zinnen correct kunnen decoderen, hun leesbegrip zich ook wel spontaan zal ontwikkelen en zij meteen de betekenis begrijpen van wat er staat geschreven. In dit boek staan concreet uitgewerkte lesscenario's, tips, handvatten en richtlijnen om vernieuwende impulsen te geven aan het onderwijs in begrijpend lezen. Het hele pakket bevat naast deze handleiding ook een cd-rom, een knutselkaart en tekstboeken voor de leerlingen. Verslag van een onderzoeksproject in Vlaanderen waarin als innovatie van het begrijpend leesonderwijs 'peer-toetsing' getoetst wordt. Resultaat is dat dit lezen het best kan gebeuren via expliciete leesinstructie en klas-overschrijdende peer-toetsing. De nadruk wordt gelegd op de voorbereiding van vijfde klassen en tweede klassen om goede 'leesmakkers' te worden. De leesstrategieën worden aangeleerd via directe instructie door de leerkracht. Stap voor stap wordt getoond hoe de vijfde klasser een goede leesmakker wordt door vriendelijk te zijn, te glimlachen, te knikken, te hummen enzovoort. Scholen krijgen een nascholingsaanbod. Alvorens het systeem in te voeren, lijkt het nuttig om meer informatie over het onderzoek in te winnen. Die is in het boek onvolledig. Pas dan kan een juiste afweging gemaakt worden met andere manieren van begrijpend leesonderwijs. Een boek voor scholen die ander leesonderwijs willen; met cd-rom en kopieerbladen.
Keywords: Begrijpend lezen; Coöperatief leren; Lezen -- Basisonderwijs -- Didactiek