Behandeling van de conversiestoornis : een interdisciplinaire benadering. - Moene, Franny (Francina Cornelia), 1947-; Rümke, Matthijs, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2004)
Dit is het eerste Nederlandstalige boek over de behandeling van de conversiestoornis. Patiënten met een conversiestoornis hebben verschijnselen of symptomen die doen denken aan een neurologische ziekte, zoals verlammingen, aanvallen van ongecontroleerd bewegen, blindheid of pseudo-epileptische aanvallen, maar waarvoor geen neurologische of organische oorzaak kan worden vastgesteld.Door de somatische presentatie van deze psychiatrische stoornis vallen patiënten die eraan lijden tot op heden nog vaak tussen de wal en het schip. In de psychiatrie is het zeker nog geen routine om met psychologische methoden de vaak ernstige en imponerende lichamelijke klachten te lijf te gaan; in de somatiek weet men weer weinig raad met de psychologische problematiek en de vereiste therapeutische relatie die patiënten kan helpen om met vertrouwen een behandeling aan te gaan. Daardoor, maar ook omdat de behandeling interdisciplinair van aard is, is het boek geschreven door een psycholoog en een fysiotherapeut. De auteurs beschrijven een 'strategisch tweesporenmodel' dat door hen toegepast wordt in de behandeling van de conversiestoornis. In het model staat een consequent doorgevoerd tweesporenbeleid (psychotherapie en fysiotherapie) van intake tot afsluiting van de behandeling centraal. Hierbij komen multidisciplinaire diagnostiek, het belang van een hechte samenwerking tussen fysiotherapeut en psychotherapeut en de kracht van het gezamenlijk gevoerde adviesgesprek aan de orde.In het boek worden fysiotherapeutische en psychotherapeutische behandeltechnieken beschreven die in het tweesporenmodel worden gebruikt. Indicaties en strategieën worden besproken, uitgewerkt en geïllustreerd met casuïstiek. Het boek eindigt met een beschouwing waarin en aantal aandachtspunten, valkuilen en complicaties worden besproken.