Goede praktijkvoorbeelden uit de hulpverlening aan vluchtelingen : praktijkhandboek. - Dermaut, Denise, ....-; Gailly, Antoon, 1951-2009; Hernaert, Michèle, ....-; Koeman, Paulina, ....-; Verslyppe, Colette, ....- (Gent : Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg.)
Inhoudsopgave. * Visietekst Geestelijke Gezondheidszorg voor etnisch-cultureel anderen & in het bijzonder voor vluchtelingen. * Een zoektocht naar cultuur. 1 Op zoek naar good practices op een gebroken weg. * Vluchtelingen bij de psychiater. 2 Volwassenen. * Individuele begeleiding van een vluchteling in een CGG voor volwassenen: een praktijkvoorbeeld. 3 Adolescenten. * Adolescenten op de vlucht - Wat heeft een CGG hen te bieden?. * De meerwaarde van groepstherapie (?). 4 Kinderen en gezinnen. * Een beschouwing over therapie met vluchtelingenkinderen en hun families. * Rekening houden met de context: vluchtelingengezinnen in therapie. * Gezinnen op de vlucht. 5 Tolken. * Werken met een tolk in een psychotherapeutische context: een uitnodiging tot soepele houding. 6 Methodieken. * Fasering in de behandeling. * 'Een taal erbij': duplopoppetjes als hulpmiddel in traumatherapie. * Het lichaam als uitgangspunt in psychotherapie bij vluchtelingen. Omgaan met stress, angst en paniek: psycho-educatie, ademhalings- en ontspanningsoefeningen en EMDR. 7 Samenwerking met partners. * 'Good practices' in het werkveld: een ontmoeting tussen rodekruis-opvangcentra voor asielzoekers en Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. * Vluchtelingen in de klas. * Samen kan het beter: de meerwaarde van samenwerking tussen eerste en tweedelijnshulpverlening. Beschouwingen vanuit het algemeen welzijnswerk
Keywords: Geestelijke gezondheidszorg -- Vluchtelingen; Trauma's.; Vluchtelingen -- Psychosociale hulpverlening