Iedereen competent : handleiding voor competentiemanagement dat werkt. - Van Beirendonck, Lou (Lodewijk Constant), 1960- (Leuven : LannooCampus, 2004)
Iedereen competent. Voorstelling. De juiste persoon op de juiste plaats. Dat is de ideale situatie, zowel voor de persoon zelf als voor de organisatie. Competentie is echter geen statisch en absoluut gegeven. Er is altijd een beroep, een functie of een rol als maatstaf. Bovendien evolueert die maatstaf en kan iemand zijn competenties ook verder ontwikkelen. Eind jaren negentig was competentiemanagement een 'hype' in het bedrijfsleven. Nu is het competentiegericht denken definitief doorgebroken, niet alleen in de bedrijven maar ook in het onderwijs, de welzijnssector, de ziekenhuizen, de overheidssector enzovoort. Meer en meer wordt het belang en de noodzaak, om een functie of een opleiding in termen van nodige of verworven competenties te kunnen omschrijven, duidelijk. 'Iedereen competent' biedt een handleiding om competentieprofielen op te stellen en om competenties te beoordelen. Het geeft ook een realistische kijk op de ontwikkelbaarheid van competenties. De inzichten en modellen worden
Aangevuld met resultaten uit wetenschappelijk onderzoek, en gespiegeld aan de recentste ontwikkelingen. De auteur reikt ook een aantal ondersteunende instrumenten aan en illustreert het boek met verschillende praktijkcases en voorbeelden, die een grote verscheidenheid aan benaderingen op de werkvloer aantonen. Het boek richt zich tot algemeen managers en HR-professionals in bedrijven, instellingen of organisaties, en tot iedereen die beroepshalve met die problematiek te maken heeft. Over de auteur Lou Van Beirendonck heeft masterdiploma's behaald inzake organisatiepsychologie, executive business administration en organisatieontwikkeling. Hij is gedelegeerd bestuurder van Quintessence Consulting, executive professor bij UAMS en EHSAL. Hij is niet alleen voorzitter van de Global Alliance for Performance Improvement, een wereldwijde organisatie van consultingbureaus gespecialiseerd in competentiemanagement, maar ook een pionier inzake assesment centers in België. Daarbij beschikt hij over een
Ruime ervaring met betrekking tot de implementatie van competentiemanagement in diverse soorten organisaties. Inhoudstafel: Woord vooraf Inleiding 1. De context waarin we leven en werken 2. Over competenties en competentiemanagement 3. Het opstellen van competentieprofielen 4. Het beoordelen van competenties 5. Het ontwikkelen van competenties 6. Het belonen van competenties 7. Onderzoek en ontwikkeling
Keywords: Competentiemanagement; Human Resource Management; Human resource management; Personeelsbeleid