Handboek psychodiagnostiek en beperkte begaafdheid : classificatie, test- en schaalgebruik. - Kraijer, Dirk W., 1936-2007; Plas, J. J., ....- (Amsterdam : Harcourt, 2006)
Het Handboek psychodiagnostiek en verstandelijke beperking (eerste druk 1997) is inmiddels uitgegroeid tot een regelmatig te vernieuwen standaardcompendium voor de gedragswetenschapper die diagnostiek verricht bij mensen met een verstandelijke beperking. Aangezien de zorg voor licht verstandelijk beperkte mensen, LVG, en de Jeugdzorg steeds meer samensmelten, is de doelgroep van dit werk uitgebreid en maakt ook de categorie zwakbegaafden (IQ-bovengrens omstreeks 85/90) er deel van uit. Vandaar dat de vierde druk een nieuwe titel heeft gekregen: Handboek psychodiagnostiek en beperkte begaafdheid. Deze uitbreiding betekent dat vele nieuwe instrumenten en hun merites besproken worden, instrumenten die voorheen niet aan de orde kwamen. Zoals bijvoorbeeld de DVK, SEV, TAK-R, LEM, TvK, K-SNAP, TAT, FRT, ZALC, NPV, CBSK, VAK, ASL, BDHI en VTCI. Daarnaast zijn de nieuwste ontwikkelingen binnen de zorg voor personen met een verstandelijke beperking gevolgd door de thans opgenomen beperking van de SRZ-i, Vineland-Z, ADAMS en ComVoor. Ook de ondertussen verschenen KAIT en Menstekening komen aan de orde. Los hiervan onderging de tekst op basis van de jongste literatuur weer vele aanpassingen. Ongetwijfeld zal de vierde uitgave van dit gebruiks-, liever verbruiksboek, weer zijn weg vinden; thans binnen een groter deel van de hulpverlening.
Inhoudsopgave : I Uitgangspunten, begrippen en praktische aanwijzingen II Classificatie met de DSM-IV-TR en aansluitend instrumentarium III Intelligentie IV Sociale redzaamheid V Afzonderlijke domeinen of vaardigheden VI Persoonlijkheidskenmerken en zelfbeeld VII Genetisch bepaalde syndromen en psychodiagnostiek VIII Slotbeschouwing en aanbevelingen
Eerder verschenen o.d.t.: Handboek psychodiagnostiek en verstandelijke beperking: classificatie, test- en schaalgebruik.
Testotheek
Keywords: Mentaal gehandicapte kinderen -- Psychodiagnostiek; Mentaal gehandicapten -- Psychodiagnostiek