Bedrijfseconomie : een inleiding. - De Cnuydt, Ivan, 1958- (Gent : Academia Press, 2006)
De auteur behandelt de materie in twee grote delen. In het eerste stuk krijgt de lezer een inzicht in de basisbegrippen van kosten- en opbrengstrekening ter ondersteuning van beleidsbeslissingen. Er wordt aandacht besteed aan de bepaling van de kostensoorten, het onderscheid tussen constante en variabele kosten, de problematiek van de verdeling van de indirecte kosten, de kostenbeheersing, het verkoop- en productieplan en een aantal investeringsvraagstukken. In het tweede deel staat het financieringsprobleem centraal. Een nuttig hulpmiddel in dat verband is de zogenaamde financiële analyse van de onderneming. Het is niet de bedoeling dat de gebruiker een jaarekening kan opstellen. Wel moet men na het doornemen van het boek kunnen komen tot het begrijpen en het beoordelen van de financiële situatie van een onderneming. De meeste onderwerpen worden verduidelijkt door middel van getallenvoorbeelden (break-even afzet, direct costing, verschillenanalyse, ratio-analyse. Doorheen het boek kan de kennis worden getoetst aan de hand van een aantal uitgewerkte voorbeelden of door middel van probleemstellingen waarvoor zelf een oplossing dient gezocht te worden. Dit boek is in eerste instantie te gebruiken als handboek in het hoger onderwijs. Iedereen die zich echter interesseert aan bedrijfseconomie heeft met dit werk een nuttig naslagwerk.
Keywords: Bedrijfseconomie