Puzzel je slim : een praktijkboek voor een zorgbrede aanpak bij kleuters. - Boone, Marc, 1955- (Mechelen : Wolters Plantyn, 2005)
Puzzel je slim biedt een synthese van zowat alles wat voorhanden en mogelijk is rond puzzelsoorten en puzzelstrategieën. Het is geen theoretisch werk maar een praktijkboek voor de leerkracht uit het kleuter- en uit het buitengewoon onderwijs. Dit praktijkboek bevat een waaier van suggesties en didactische tips waaruit de leerkracht zelf keuzes maakt. Zij moet niet ál deze suggesties en tips realiseren, maar... hoe meer ideeën, hoe rijker en bewuster de gemaakte keuzes. Elk aspect dat met puzzelen te maken heeft, komt aan bod: wat is eigenlijk puzzelen, wat wil je ermee bereiken, hoe organiseer je het puzzelen en de puzzelhoek, hoe initieer je puzzelen bij jonge kleuters en bij risicokinderen, welke strategieën kun je hanteren, welke variatie en gradatie is er bij het puzzelen, hoe visualiseer je de moeilijkheidsgraad, Puzzel je slim geeft ook aan hoe je een puzzelleerlijn opstelt. Aan de hand van voorbeelden ontdek je mogelijkheden tot horizontale en verticale samenhang bij het puzzelen. Een individuele aanpak vertaalt zich in een eenvoudig, haalbaar maar zinvol observatie- en evaluatiemiddel bij het puzzelen, voor en door de kinderen. De leerkracht wordt zo weinig mogelijk belast. Koppel hieraan de differentiatie- en remediëringssuggesties die zijn opgenomen en een zorgbrede aanpak is gewaarborgd. Boven alles stelt de auteur niet minder dan 15 puzzelsoorten voor o.m. aan de hand van afbeeldingen. Bij elke soort beschrijft hij vaak vele tientallen puzzels: voor welke leeftijd, aantal stukken, specifieke kenmerken, bij welke uitgever verkrijgbaar, enz. In totaal zijn meer dan 1000 puzzels opgenomen. Dit praktijkboek zorgt ervoor dat kleuters niet 'moeten' maar 'mogen' puzzelen. Ook hier staan welbevinden en betrokkenheid voorop.
Keywords: Kleuteronderwijs -- Didactiek; Spelen -- Didactiek