Clio gaat vreemd : een leerlijn voor de ontwikkeling van 'historisch opnderzoekend handelen' in het secundair onderwijs, met vakoverschrijdende aanzetten. - Goegebeur, Werner, ....-; Van Looy, Linda, ....- (Brussel : VUBPress, 2006)
Een actuele (vak)didactische en praktijkgerichte verkenning, bedoeld voor leerkrachten en docenten geschiedenis, pedagogisch begeleiders/adviseurs, (vak)didactici, leerkrachten talen, kunstgeschiedenis en public relations, en iedereen met belangstelling voor het ontwikkelen en stimuleren van 'onderzoekscompetentie'. Competentieontwikkeling, zelfgestuurd leren, vakoverschrijdend onderwijzen, coöperatief leren, projectwerk, portfolio, zelfevaluatie, reflectie, vrije ruimte: deze termen sturen ook in Vlaanderen de actuele onderwijsdiscussies en worden ingezet bij een sociaal-constructivistische invulling van onderwijzen en leren. Dit boek bundelt een aantal voorbeelden uit de Vlaamse onderwijspraktijk die focussen op de ontwikkeling van 'onderzoekscompetentie' op het niveau van het secundair onderwijs. De casussen werden vakoverschrijdend opgezet, met geschiedenis als ankervak. Vandaar de titel: Clio gaat vreemd. Uit de praktijk blijkt immers dat de vaardigheden die samen de historische methode uitmaken, ook buiten het vak op brede basis worden gehanteerd. Er is echter nood aan een duidelijke leerlijn voor de ontwikkeling van onderzoekscompetentie. Die lijn moet lopen van de eerste tot en met de derde graad. De lesuitwerkingen die in dit boek worden voorgesteld, komen daaraan tegemoet. De lijn wordt doorgetrokken tot in het eerste jaar hoger onderwijs, waar dan een elektronische leeromgeving wordt aangewend. Het gehele opzet is ingebed in de ontwikkeling van een historische attitude, gericht op bewust - en dus onderzoekend - en verantwoord maatschappelijk handelen. Dat stelt immers de ontwikkeling van historisch besef voorop én vergt een holistische leeraanpak.
Keywords: Historische kritiek