ICT en jongeren met extra zorg : technologische hulpmiddelen en ondersteunende software - Gombeir, Dirk, ....- (Mechelen : Wolters Plantyn, 2006)
ICT is niet meer weg te denken uit het onderwijs. Scholen zoeken hoe ICT het onderwijsproces didactisch kan ondersteunen en een waardevolle bijdrage kan leveren aan onderwijsvernieuwing. Het is uiteraard de bedoeling dat alle leerlingen van ICT kunnen profiteren. Maar wordt er ook gedacht aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften? Voor sommigen onder hen - bijvoorbeeld blinde of slechtziende leerlingen, of leerlingen met een verstandelijke beperking - is de toegang tot ICT niet vanzelfsprekend. Webpagina's en ICTleermiddelen zijn voor hen vaak ontoegankelijk. Voor anderen - bijvoorbeeld leerlingen met een motorische beperking - kunnen ICT en het internet nieuwe werelden openen. Er bestaan tal van ICT-toepassingen die de beperkingen van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften kunnen compenseren. Leerlingen met ernstige leerstoornissen kunnen geholpen worden door tekstverwerker, spellingcontrole, overhoorsoftware, voorleessoftware, mindmapsoftware,... Slechtziende leerlingen
Kunnen lezen wat op het bord staat met behulp van een laptop en bordcamera. Leerlingen met een verstandelijke beperking kunnen communiceren met prenten. Enzovoort. Dit cahier focust op technologische hulpmiddelen en educatieve software voor leerlingen met extra zorg. Er wordt aandacht geschonken aan hulpmiddelen voor blinde en slechtziende leerlingen, voor leerlingen met motorische, auditieve en verstandelijke beperkingen en voor leerlingen met leerstoornissen en dyslexie. Dit alles wordt aangevuld met korte cases en tips voor leerkrachten die de hulpmiddelen in de klas willen gebruiken. De redactie vertrekt in dit cahier van het 'handicap creation model'. Volgens deze visie ontstaan 'handicapsituaties' door een wisselwerking tussen persoonsgebonden eigenschappen (zoals een beperking) n omgevingsfactoren. Door de omgevingsfactoren aan te passen, kunnen de handicapsituaties worden voorkomen. Dit cahier ondersteunt de ideen van inclusief onderwijs en zorg op maat, die ook centraal staan
In het nieuwe kader van leerzorg dat in 2009 zal worden gelanceerd. De klemtoon in dit cahier ligt op technologische hulpmiddelen. In 2007 zal binnen 'ICT en onderwijsvernieuwing' een vervolgcahier verschijnen dat focust op het didactische gebruik van ICT-toepassingen voor leerlingen met extra zorg.
Verschenen als cahier bij de losbladige publicatie Schoolleiding en - begeleiding 2.
Verschenen als aflevering 13 van ICT en onderwijsvernieuwing.
Keywords: Pedagogiek en onderwijskunde -- Handboeken en inleidingen; ICT -- Gehandicapten; ICT -- Geïntegreerd onderwijs