Neurologie van cognitie en gedrag in hoofdlijnen. - Haaxma, R., ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2006)
Neurologen zijn in de dagelijkse praktijk nauwelijks in de gelegenheid zich te verdiepen in anatomische en pathofysiologische achtergronden van gedragsveranderingen en gestoorde subjectieve belevingen ten gevolge van een hersenaandoening. Andere struikelblokken zijn de geringe aandacht voor deze aspecten tijdens de opleiding en de betrokkenheid van meerdere disciplines bij de diagnostiek en nazorg. De kennis op dit gebied is daardoor versnipperd over onder andere neurologie, geriatrie, neuropsychologie, revalidatie en psychiatrie. Dr. Haaxma (neuroloog) heeft de meest relevante informatie over cognitieve en emotionele werkingsmechanismen van neurologische aandoeningen en de onderliggende anatomie ervan samengebracht. Door juist deze onderwerpen te belichten, draagt dit boek bij aan een beter totaalbeeld van deze materie. De overzichtelijke opbouw en de vele verhelderende illustraties maken het boek tot een ideaal studieboek. Neurologie van cognitie en gedrag in hoofdlijnen is met name gericht op neurologen en neurologen in opleiding. Daarnaast is het geschikt voor andere specialisten die patiënten met hersenaandoeningen behandelen, en studenten die zich voorbereiden op examens over gestoorde cognitie en gestoord gedrag.Inhoudsopgave1 Kernopvattingen: van verleden tot heden2 Het representatie- en lokalisatieprobleem3 Hogere integratieve functies4 Onderzoek5 Bewustzijnsstoornissen6 Rechterhemisfeersyndromen7 Linkerhemisfeersyndromen8 Centraal-motorische stoornissen9 Centrale visuele stoornissen10 Lichaamsschemastoornissen11 Geheugenstoornissen12 (Pre)frontale psychosyndromen13 Klüver-Bucy-syndroom14 Thalamussyndromen15 Dementie16 Epilepsie, cognitie en gedrag17 Reorganisatie
Keywords: Cognitieve functies; Gedragsstoornissen; Hersenbeschadigingen; Neurologie