Pesten en treiteren : psychisch geweld in het dagelijks leven. - Hirigoyen, Marie-France, ....-; van Velzen, Marjolein, ....- (Amsterdam : Wereldbibliotheek, 2006)
Pesten en treiteren binnen relaties en op het werk komen veel meer voor dan men denkt en meestal met verstrekkende gevolgen. Het is een vorm van intimidatie die wordt onderschat en gebagatelliseerd, ook door hulpverleners. Slachtoffers vinden vaak geen erkenning. Preventiebeleid en wetgeving zijn nog ontoereikend. En de werkelijkheid is dat iedereen er slachtoffer van kan worden. De Franse psychiater Marie-France Hirigoyen legt helder en haarscherp de mechanismen bloot die aan pesten en treiteren ten grondslag liggen, en laat aan de hand van vele casestudies de soms extreme gevolgen ervan zien. Haar verhelderende boek is niet alleen een praktische gids voor slachtoffers en hulpverleners, maar ook een pleidooi voor een professionele aanpak en begeleiding. 'Dit boek draagt bij aan de brede discussie die in onze samenleving gevoerd moet worden om te komen tot meer erkenning van de slachtoffers, betere opvang en een beter preventiebeleid.'
Inhoudsopgave : Deel 1: Psychisch geweld in het dagelijks leven Hoofdstuk 1: Intimidatie in de privésector Hoofdstuk 2: Intimidatie op het werk Deel 2: De perverse relatie Hoofdstuk 3: De perverse verleiding Hoofdstuk 4: Communicatie in een relatie van psychisch geweld Hoofdstuk 5: De stadia van psychisch geweld Hoofdstuk 6: De agressor Hoofdstuk 7: Het slachtoffer Deel 3: De gevolgen voor het slachtoffer van psychisch geweld en de eerste aanval Hoofdstuk 8: De gevolgen van psychisch geweld Hoofdstuk 9: De consequenties op langere termijn Hoofdstuk 10: Praktische adviezen voor relatie en gezin Hoofdstuk 11: Praktische raadgevingen voor de werkomgeving Hoofdstuk 12: Professionele hulp
Psyche VZW
Keywords: Geestelijke mishandeling; Pesten