De zenuwcel : zakboek neurofysiologie. - D'Hooge, Rudi, ....- (Leuven : Acco, 2007)
Dit zakboek geeft een korte inleiding in de bouw en de werking van zenuwcellen en hun relatie tot ons gedrag. Er wordt een systematische beschrijving gegeven van het proces dat begint bij de waarneming van prikkels, hun vertaling naar zenuwimpulsen, hun bewuste waarneming en de uiteindelijke planning en uitvoering van reacties en bewegingen. Registratie, verwerking en opslag van informatie in de hersenen worden kort besproken, alsook de manier waarop onze hersenen bijdragen tot het tot stand komen van emotionele reacties. De tekst baseert zich op de recentste ontdekkingen, maar vereist slechts beperkte voorkennis van anatomie, biologie of algemene fysiologie.De studie van de werking van het zenuwstelsel is een van de belangrijkste en snelst groeiende wetenschappelijke gebieden. Ons zenuwstelsel is immers het biologische substraat van onze menselijke vermogens, en ziekten die ons zenuwstelsels aantasten, behoren dan ook tot de meest ingrijpende en dramatische aandoeningen. Enige kennis van de bouw en de werking van het zenuwstelsel is dan ook van belang voor biologische en biomedische onderzoekers, gedragswetenschappers en voor de meeste professionals in de gezondheidswetenschappen. De tekst richt zich tot studenten in de diverse subgebieden van de psychologische, biomedische of bewegingswetenschappen, therapeuten en verpleegkundigen in opleiding en alle andere geïnteresseerde lezers.
Keywords: Neurofysiologie