Mijn kind heeft DCD : gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. - Dewitte, Griet, 1964-; Calmeyn, Paul, ....- (Tielt : Lannoo, 2007)
Heeft je kind problemen met de uitvoering van zijn dagelijkse bezigheden, omdat het motorisch onder het te verwachten niveau zit dat bij zijn leeftijd hoort? Loopt, kruipt, zit het moeilijker dan andere kinderen? Laat het makkelijker dingen vallen, is het onhandiger, schrijft het moeilijk leesbaar of presteert het slecht op school als het om spel en sport gaat? Misschien heeft je kind wel DCD! DCD (Developmental Coordination Disorder of Coördinatie-Ontwikkelingsstoornis) is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis. Onhandige kinderen met een zwakke coördinatie hebben natuurlijk altijd al bestaan. Alleen gaf men er vroeger een andere benaming aan. De meest gekende (en nog steeds gebruikte) is 'dyspraxie' of 'ontwikkelingsdyspraxie'. Een kleine vijftien jaar geleden pas is men deze stoornis aandachtiger gaan bestuderen. Sindsdien spreekt men van DCD. Mijn kind heeft DCD richt zich in de eerste plaats tot ouders. Het is eveneens bruikbaar voor leerkrachten en hulpverleners. Het boek legt de problematiek van DCD helder uit. Het beschrijft hoe je het beste de weg doormaakt van de diagnose en hoe je als ouder, leerkracht of hulpverlener ondersteunend kunt helpen in de zorg voor deze kinderen en jongeren, thuis en op school. De talrijke voorbeelden en de praktisch bruikbare tips maken van Mijn kind heeft DCD de ideale basisgids over DCD.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding 2. Wat is DCD? 3.Welke problemen doen zich voor bij DCD? 4. Hoe vaak komt DCD voor? 5. Hoe wordt de diagnose gesteld? 6. Hoe wordt DCD behandeld ? 7. Wat zijn de oorzaken van DCD? 8. Verbale ontwikkelingsdyspraxie 9. Hoe kan ik mijn kind thuis helpen? 10. Hoe kan ik mijn kind op school helpen? 11. En wat nu als volwassene? Bijlage 1: Sneltoetsen; enkele veelgebruikte voorbeelden Bijlage 2: Model van een begeleidingsplan
Keywords: Leerstoornissen; Motoriek -- Kinderen; Ontwikkelingsdyspraxie; Ontwikkelingsstoornissen