Scènes uit een ontmoeting : de relatie tussen mens en psychiatrische diagnose. - Sermijn, Jasmina, ....- (Leuven : Acco, 2007)
Wat gebeurt er met een persoon aan wie psychiaters of psychologen een diagnose toeschrijven? Gaat deze persoon anders denken of praten over zichzelf? Zal hij de diagnose aanvaarden en ernaar gaan leven? Of zal hij zich ertegen verzetten en zoeken naar een andere betekenisverlening voor die aspecten van zichzelf die als abnormaal worden beschouwd? Scènes uit een ontmoeting is een meerstemmig verhaal van een onderzoek naar de wijze waarop mensen omgaan met psychiatrische diagnoses. Het boek brengt het relaas van een ontmoeting tussen een wetenschapper gedreven door bovenstaande vragen en een onderzoeksparticipant die in contact kwam met de psychiatrie. De meerstemmige wijze van presenteren waarin ook objecten en concepten het woord nemen, de ontwapenende openhartigheid van onderzoeker en onderzoeksparticipant en het betrekken van de lezer als gesprekspartner maken van het werk een voorbeeld van grensverleggend onderzoek naar levensverhalen binnen de psychologie en meer algemeen de sociale wetenschappen. Scènes uit een ontmoeting richt zich tot psychiaters, psychologen, antropologen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en iedereen die begaan is met personen aan wie een psychiatrische diagnose wordt toegekend.
Keywords: Psychiatrische patiënten; Psychotherapie -- Diagnostiek