Walter Gropius 1883-1969 : propagandist voor de nieuwe vorm. - Lupfer, Gilbert, ....-; Sigel, Paul, ....- (Köln : Taschen, 2007)
Reeds aan zijn eerste grote opdracht, de Fagusfabriek in Alfeld, valt de strakke stijl af te lezen die de Duitse architect Walter Gropius (1883-1969) voor ogen stond toen hij in 1919 het Staatliches Bauhaus in Weimar oprichtte. Het Bauhaus, dat later verhuisde naar een door Gropius ontworpen nieuwbouw in Dessau, groeide uit tot een toonaangevende academie waar kunstenaars, architecten en designers een vormentaal perfectioneerden die gekenmerkt werd door eenvoud en functionaliteit. Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Paul Klee en Wassily Kandinsky: het zijn maar enkele grote namen die aan het Bauhaus verbonden waren. Dankzij het visionaire karakter van Gropius' pedagogische project werd Bauhaus synoniem voor een invloedrijke internationale kunststroming die ook vandaag nog heel wat architecten en kunstenaars inspireert.
Keywords: Gropius, Walter