Alvar Aalto 1898-1976 : architect in dienst van de maatschappij. - Lahti, Louna, ....- (Köln : Taschen, 2007)
Liefhebbers van smaakvol design kennen ongetwijfeld de Aaltovaas. Maar de ontwerper van die wereldberoemde vaas, de Fin Hugo Alvar Henrik Aalto (1898-1976), was ook een belangrijk architect. Behalve glaswerk en meubels ontwierp hij onder meer het Sanatorium van Paimio, het Finse paviljoen op de Parijse Wereldexpo van 1939, de Technische universiteit van Helsinki en de Finlandia Hal in Helsinki. In zijn oeuvre combineerde Aalto zowel romantische en neoclassicistische als moderne elementen. Ook het licht, de kleuren en de vormen in het Middellandse Zeegebied waren een grote inspiratiebron. Als bezieler van het modernisme in Finland heeft Aalto een grote invloed gehad op de architectuur en toegepaste kunst in Scandinavië en in landen als Duitsland en Amerika.
Keywords: Aalto, Alvar